Вести

Представљено истраживање „Ставови студената према САД“

Представљање истраживања „Ставови студената према САД“ одржано је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. На представљању су говорили декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду и оснивач и руководилац Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука, проф. др Драган Р. Симић, доц. др Никола Јовић и доц. др Марко Дашић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Доц. др Никола Јовић описао је истраживање као поређење и једногодишње праћење трендова. Он је објаснио да се истраживање фокусирало на то како различити блокови бирача и студената виде Сједињене Америчке Државе. „Најчешће асоцијације испитаника када се помену Сједињене Америчке Државе су неутралне, а одмах затим негативне. Међутим, иако они имају негативан став према Америци, ипак желе да се међусобни односи побољшају“, указао је доц. др Јовић.

Проф. др Драган Р. Симић нагласио је како је изненађен резултатима истраживања који показују да грађани сматрају да је Србија кроз историју имала претежно непријатељске односе са Америком. Он је појаснио како чињенице указују на супротно. „Оваква истраживања нас враћају у реалност и суочавају са истином. Изузетно је важно упознати се са чињеницама како бисмо шире и продубљеније сагледали ствари које су значајне за будућност“, предочио је проф. др Симић.

Доц. др Марко Дашић сматра да Сједињене Америчке Државе чувају своје националне интересе. Он додаје да би се свака друга светска сила понашала на исти начин уколико би била у позицији велике моћи. „Резултати истраживања показују да су студенти претежно незаинтересовани и неупућени у дешавања на светској политичкој сцени. Из тог разлога, ставови исказани у истраживању слабо кореспондирају фактографском стању и стварности“, закључио је доц. др Дашић.

Модератор догађаја био је мр Драган Живојиновић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

 

Related Posts