Вести

Одржан округли сто „Политика отпризнања пре и после споразума у Бриселу и Охриду”

Округли сто „Политика отпризнања пре и после споразума у Бриселу и Охриду”, у оквиру пројекта „Мониторинг и индексирање мира и безбедности на Западном Балкану“ подржаним од стране Фонда за науку Републике Србије, одржан је на Правном факултету Универзитета Унион у Београду.

Учесници округлог стола били су Виолета Беширевић и Татјана Папић са Правног факултета Универзитета Унион у Београду и предавачи и истраживачи Александар Милошевић, Филип Ејдус, Марко Ковачевић, Јелена Пејић Никић, Јелена Лончар, Тијана Речевић и Стефан Сурлић са Факултет политичких наука Универзитета у Београду.

Они су говорили о питању статуса Косова* и представили почетну фазу свог истраживања. Осврнули су се на актуелну политичку ситуацију на међународном плану и улогу великих сила у дијалогу Београда и Приштине.

Панелисти су истакли значај проучавања критеријума за класификацију држава на оне које су признале независност Косова*, државе које то нису урадиле и државе које су своје иницијално признање повукле. Фокус даљег истраживања усмерен је на прикупљање података о државама које су отпризнале Косово*.

Том приликом представљен je и нови вебсајт statusofkosovo.info који има за циљ да на визуелно атрактиван начин, заснован на подацима, понуди објективну и ажурирану слику о стању међународног (от)признања Косова*.

Модераторка округлог стола је била Соња Стојановић Гајић из Београдског центра за безбедносну политику.

Округли сто организовали су Факултет политичких наука Универзитета у Београду, Факултет организационих наука Универзитета у Београду и Правни факултет Универзитета Унион.

Пројекат ,,MIND – Мониторинг и индексирање мира и безбедности на Западном Балкану” реализује се у оквиру програма ИДЕЈЕ Фонда за науку Републике Србије.

*Овај назив је без прејудицирања статуса и у складу је са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244/1999 и Мишљењем Међународног суда правде о Декларацији о независности Косова.

Related Posts