Вести

Представљена књига ,,Историја и предање“

Представљање књиге ,,Историја и предање“ проф. др Милоша Ковића одржано је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Говорници на представљању били су директор и главни уредник издавачке куће Catena mundi Бранимир Нешић и аутор књиге, проф. др Милош Ковић са Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Проф. др Милош Ковић нагласио је да се у временима кризе људи преиспитују и да је ова књига једна од смерница како да се снађу у историјски преломним тренуцима. Он је подсетио да морамо да разумемо смисао своје прошлости, јер су прошлост, садашњост и будућност неодвојиви. „Предање смо наследили, оно није само наше и немамо превелику слободу да одлучујемо шта ћемо да урадимо са њим. У овој књизи акценат је на црквеном предању, а за нас је то светосавље, односно православље српског стила и искуства“, појаснио је проф. др Ковић.

Бранимир Нешић се осврнуо на то да су главни темељ за писање ове књиге била виђења историјског предања на овим просторима митрополита Амфилохија, владике Атанасија и Жарка Видовића. Он је истакао да се на насловној страни књиге налази упоредни приказ фресака лозе Јесејеве и лозе Немањића из манастира Високи Дечани. „Наш задатак је да се прво преиспитамо на личном, затим и на националном нивоу и да свако одлучи којим ће путем ићи. Ова књига може бити добар основ за то и путоказ за решавање многих искушења“, закључио је Нешић.

Модераторка догађаја била је Валентина Панић из студентске организације Српски политички форум.

Организатор догађаја била је студентска организација Српски политички форум са Факултета политичких наука.

Издавач књиге је издавачка кућа Catena mundi.

Related Posts