Вести

,

Четвртa летњa школa друштвене АНгажованости и ДЕМократије (АНДЕМ)

Институт за филозофију и друштвену теорију, Универзитет у Београду

Јавни позив за учешће у
Четвртој летњој школи друштвене АНгажованости и ДЕМократије (АНДЕМ)
18. 9 – 22. 9. 2023.

Институт за филозофију и друштвену теорију (ИФДТ) позива све заинтересоване да се пријаве за учешће у Четвртој летњој школи друштвене АНгажованости и ДЕМократије (АНДЕМ) која ће бити одржана 18. 9 – 22. 9. 2023. године у Београду. Позив је намењен студентима и студенткињама свих нивоа студија и студијских програма, као и друштвеним активистима и активисткињама из земље и региона.

Шта су демократске институције и како могу да буду независне? Какви све модели демократије постоје, шта је делиберативна демократија и како се она може применити у пракси за решавање проблема од јавног значаја? Шта се тачно подразумева под појмовима општег добра и јавног интереса? Какав је однос економског развоја, благостања и људског процвата? Са каквим се изазовима суочавају етничке мањине и какав треба да буде однос мањинских и већинских група у друштву? Шта је друштвени ангажман и каква нам филозофска питања поставља? Да ли је данас могуће ангажовати се за радикалну друштвену промену? Каква је улога нових друштвених покрета у региону у стварању солидарнијих друштава? Шта је родна равноправност и како анализирати идеолошке аспекте дискурса о роду? Како ангажовано и критички промишљати здравље и здравствене системе? Како се преплићу наука, вредности и демократија? Шта су ангажовано истраживање, ангажована књижевност и филм?

Уколико вас овакве теме занимају, летња школа АНДЕМ нуди могућност да о њима учите и промишљате кроз увиде из социологије, антропологије, психологије, политикологије и филозофије. Циљ школе је да понуди теоријске алате за критичко промишљање друштва и за практични ангажман у правцу друштвене промене, са посебним фокусом на смислу и значају демократије.

АНДЕМ организује ИФДТ, водећа научно-истраживачка институција на овим просторима која у средишту свог рада има друштвену ангажованост. Сенат Универзитета у Београду утврдио је АНДЕМ као програм сталног усавршавања. Полазници који одслушају 75% и више предавања добиће сертификат о учешћу.

Полазници АНДЕМ-а ће имати прилику да прошире своје знање о овим актуелним темама кроз предавања, дискусије, практичне вежбе, итд. које ће водити стручњаци за теме друштвеног ангажмана, активизма, партиципативне демократије, грађанства, филантропије, филозофије и критичке теорије. Осим тога, полазници ће добити прилику да стечена знања примене уз менторство истраживача и истраживачица ИФДТ-а кроз неколико изборних активности (нпр. организација панел дискусије или израда ангажованих медијских садржаја) након завршетка школе.

Право учешћа:

АНДЕМ је намењен првенствено младима – студентима и студенткињама свих нивоа студија и студијских програма, као и друштвеним активистима и активисткињама из земље и региона.

Пријављивање:

Уколико сте заинтересовани, молимо вас да пријаве за учешће пошаљете на имејл адресу letnja.skola@ifdt.bg.ac.rs најкасније до 31. 5. 2023. Учешће у школи је бесплатно, а за ограничен број учесника/ца биће покривени путни трошкови и обезбеђен смештај у Београду. Програм се одржава на нашем (БЦХС) језику.

Пријава треба да садржи:

  • Попуњен образац (преузми овде)
  • Биографију кандидата/киње
  • Мотивационо писмо

Важни датуми:

Рок за пријављивање: 31. 5. 2023.

Обавештавање кандидата/киња о исходу процеса селекције: до 30. 6. 2023.

Related Posts