Вести

Представљени резултати истраживања студената и студенткиња Факултета политичких наука Универзитета у Београду

Представљање истраживања на тему ,,Ставови студената о студирању на Београдском универзитету“ и ,,Трансмисија политичких ставова унутар породице: не пада крушка испод јабуке“, које су спровели студенткиње и студенти међународних студија, студија политикологије и студија социјалне политике и социјалног рада у оквиру вежби из предмета Методологија политиколошких истраживања са статистиком, одржано је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Истраживање на тему ,,Ставови студената о студирању на Београдском универзитету“ представили су студенти Марија Бедић, Софија Раичевић и Виктор Ивановић са ОАС социјалне политике и социјалног рада и ОАС политикологије. Метод прикупљања података био је Google упитник, као и фокус групе и интервјуи. У оквиру анкете обрађиване су теме попут услова живота у студентским домовима, квалитет хране у мензи, финансијске потешкоће студената приликом проналажења смештаја услед инфлације и усклађивања студирања са ваннаставним активностима попут спортских и пословних ангажмана. Резултати истраживања су показали да се испитаници најчешће суочавају са финанијским проблемима приликом студирања, да је квалитет хране у мензи оцењен између доброг и врло доброг и да су углавном  задовољни условима које пружа Београдски универзитет.

У истраживању на тему ,,Трансмисија политичких ставова унутар породице: не пада крушка испод јабуке“ учествовали су студенти Наталија Станковић, Саша Капетанов, Емилија Крунић, Сташа Ивковић, Нина Томашевић, Вук Жугић, Миона Павловић, Анастасија Вучковић, Јана Илиева и Наташа Алпеза са међународног и политиколошког смера. Метод прикупљања података био је Google упитник, као и фокус групе и интервјуи. У оквиру анкете обрађиване су теме попут утицаја политичких ставова родитеља на политичке ставове деце, на који начин васпитање утиче на политичке ставове детета, на који начин политички ставови родитеља утичу на политичке ставове деце, како строго васпитање утиче на учесталост конзервативних вредности и како политички ставови родитеља утичу на формирање политичких ставова код деце. Резултати истраживања су показали да у породици највећи утицај на ставове деце има отац и да он доноси највише одлука, да су родитељи претежно централно оријентисани и да су мушке фигуре породице много више заинтересоване за политику од женских.

Након представљања истраживања, студентима су се захвалили предавачи на овом предмету, проф. др Вера Арежина, доц. др Никола Јовић и студент докторских студија на ФПН-у и сарадник у настави МА Ненад Спасојевић.

   

Related Posts