Вести

Позив на представљање монографије „Србија и Европска унија две деценије након Солунског самита“

Драге колегинице и колеге,

Позивамо вас на представљање монографије „Србија и Европска унија две деценије након Солунског самита“ аутора др Милоша Петровића (Институт за међународну политику и привреду), проф. др Маје Ковачевић и доц. др Иване Радић Милосављевић (Факултет политичких наука). Промоција ће се одржати у четвртак, 2. новембра 2023. године у 12 часова у слушаоници 1 Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

О књизи ће говорити:

  • Др Милош    Петровић,    Институт        за            међународну политику и привреду (модератор и коаутор);
  • Др Јелена Ћеранић Перишић, Институт за упоредно право (рецензенткиња);
  • Доц. др Ивана Радић Милосављевић (коауторка);
  • Проф. др Маја Ковачевић (коауторка);

Будућност Балкана је у Европској унији. Кључна реченица из декларације Солунског самита (21. јун 2003) двадесет година касније делује да бледи, како на папиру, тако и у политичкој пракси. Аутори ове монографије искористили су овај јубилеј како би се аналитички осврнули на унутрашње и спољне политичке кочнице, напоре, мањкавости, али и постигнућа, који су исходовали неповољном ситуацијом у погледу преображајних домета, као и неостваривања чланства у Унији као стратешког циља. Аутори критички сагледавају развој политичких односа између Београда и Брисела из процедурално-техничке, теоријске и геополитичке перспективе, настојећи да мапирају допринос обе стране таквој неадекватној динамици стратешких веза.

Међу отежавајуће чиниоце с европске стране аутори убрајају: некредибилно и арбитрарно условљавање, неспремност да се подстакне динамичније повезивање по угледу на раније циклусе „источних“ проширења, као и високополитичке изазове, укључујући и начин на који се косовско питање, као својеврсни спецификум, третира у контексту европских интеграција Србије. С друге стране, бележи се опадање степена и опсега хармонизације са правом Европске уније, неподударање између прокламованих стратешких циљева и спровођених активности (како у дискурзивном, тако и у практичном погледу), приоритет стабилности у односу на демократску трансформацију, мањак политичког ентузијазма и назадовање у погледу усклађености са Заједничком спољном и безбедносном политиком, што је прерасло у додатну препреку на путу земље ка пуноправном чланству.

Поред разговора о садржају монографије коју је објавио Институт за међународну политику и привреду, скуп ће бити прилика и за осврт на сложене и повремено компликоване односе између Србије и Европске уније, као и за разматрање њихових будућих исхода.

Позив

Related Posts