Вести

Одржана трибина „Слобода медија у Србији”

Трибина на тему „Слобода медија у Србији“, на којој су говорили директорка Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) Милица Шарић и новинарка Мреже за истраживање криминала и корупције (КРИК) Драгана Пећо, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Директорка ЦИНС-а Милица Шарић навела је шта за њу представља слобода медија и истакла да је то свакодневна борба. Она се осврнула и на потешкоће са којима се новинари суочавају данас, начине на које долазе до инфорација, као на изостанак сарадње од стране државних институција. „За мене је слобода медија све, да у мом медију нема слободе, ја се не бих бавила овим послом. Ми смо свесни одговорности коју овај посао носи, зато нам је увек примарна безбедност наспрам ексклузиве“, појаснила је Милица Шарић.

Новинарка КРИК-а Драгана Пећо указала је на проблем безбедности како новинара, тако и њихових извора. Она је подсетила на разне тужбе које су поднете против КРИК-а и објаснила које последице оне имају на њихов рад. „Велика препрека за нас је време које нам је потребно да би преко институција дошли до документације која нам је потребна за истраживање. Поред тога, кампање таблоида против нас, које излазе чим објавимо неко истраживање, су велики ментални стрес и проблем “, закључила је Драгана Пећо.

Трибину су организовали чланови редакције часописа „ Политиколог“.

 


Related Posts