Вести

Одржан округли сто о стању и перспективама регионалне сарадње на Западном Балкану

Oкругли сто о стању и перспективама регионалне сарадње на Западном Балкану одржан је на Факултету политичких наука у понедељак, 29. јануара 2024. године.

Том приликом, представљен је предлог практичне политике под насловом „Old Wine in New Bottles? Good Governance, Misgovernance and Three Scenarios for the Future of Open Balkan-Berlin Process Relationship“ о коме су говорили аутори и уводничари доц. др Марко Ковачевић, проф. др Александар Милошевић, асистенткиња МА Тијана Речевић и истраживач МА Милан Варда. Поменути рад део је истраживања спроведеног на пројекту Monitoring and Indexing Peace and Security in the Western Balkans – MIND који је подржан од стране Фонда за науку Републике Србије.

Поред уводничара, у дискусији су учествовали истраживачи и практичари са експертизом у области регионалне сарадње др Душко Лопандић, др Јелица Минић, Горан Свилановић, др Игор Новаковић, др Милош Хрњаз, др Марко Тмушић, др Митко Аранудов, Ана Марјановић Рудан, Јелена Пејић Никић и Милица Старинац.

Учеснице и учесници округлог стола су дискутовали о доприносу регионалних иницијатива политичкој, економској, безбедносној и културној сарадњи на Западном Балкану, о постигнутим успесима, пропуштеним шансама и лекцијама за будућност. Инспирисани студијом истраживачког тима са ФПН-a, али и недавно одржаним самитом лидера Западног Балкана у Скопљу, учеснице и учесници округлог стола су посебну пажњу посветили актуелностима у оквиру Берлинског процеса и иницијативе Отворени Балкан, сценаријима њиховог даљег односа и развитка, као и улози коју кључни међународни актери имају у овим и сличним иницијативама у региону.

Истраживачки тим радног пакета пројекта MIND, посвећен изучавању регионалних иницијатива, наставља сa предвиђеним активностима, најављујући сличне сусрете поводом научних публикација и предлога практичних политика који ће проистећи као резултати трогодишњег истраживачког рада.

 

Related Posts