Вести

Конференција „Културни трансфер Европа – Краљевина Југославија“

Трећа конференција у оквиру пројекта CTES (“Cultural Transfer Europe-Serbia from the 19th to the 21st Century” – “Културни трансфер Европа-Србија од 19. до 21 века“) одржана је у петак, 30. јуна на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Носилац пројекта је Факултет политичких наука, а остале институције на пројекту су: Институт за европске студије у Београду, Балканолошки институт САНУ, Филолошки факултет Универзитета у Београду и Институт за савремену историју у Београду.

На научном скупу под насловом „Културни трансфер Европа – Краљевина Југославија“ представљени су радови 22 аутора и ауторки на 4 панела који носе наслове: 1. Културни трансфери Европа-Србија у међуратном периоду: историјска перспектива, 2. Културни трансфер у књижевности и култури међуратне Југославије, 3. Трансфер из Европе у домену верских, националних и грађанских организација у Краљевини Југославији, и 4. Социолошко-економске перспективе културног трансфера у Краљевини Југославији. Учеснице и учесници конференције обратили су се из Београда, и путем зум конекције из Даблина и Минхена. Језици конференције били су српски и енглески.

Скупу се најпре обратила координаторка конференције др Александра Ђурић Миловановић из Балканолошког института САНУ и дала реч руководиоцу пројекта проф. др Слободану Г. Марковић са ФПН. Он је представио досадашња издања на пројекту. Факултет политичких наука је коиздавач две књиге које су до сада објављене у оквиру пројекта, обе 2023. године. Наслови ових књига су: Slobodan G. Markovich (ed.), A Refomrer of Mankind. Dimitrije Mitrinovic between Cultural Utopianism and Social Activism (Belgrade: Faculty of Political Science and Zepter Book World, 2023), и Slobodan G. Markovich (ed.), Cultural Transfer Europe-Serbia: Methodological Issues and Challenges (Belgrade: Faculty of Political Sciences and Dosije Studio, 2023). Налази пројекта су у научно-популарном облику представљени у недељнику Нови магазин, а велики број радова са пројекта доступан је на сајту: https://ctes.rs/

Најављено је објављивање новог зборника на пројекту током јула о културном трансферу Европа-Србија у 19. веку, као и припрема зборника са ове конференције на енглеском језику.

Пројекат о културном трансферу Европа-Србија остварује се у оквиру програма IDEAS који финансира Фонд за науку Републике Србије.


Related Posts