Вести

,

Конкурс за истраживаче у области друштвених наука за публикацију и пројекат “Back2Basics” на тему 2000их

О нама

Музеј популарних и супкултура је невладина организација основана у Београду, јула 2020. године, са циљем деловања у области популарних и супкултура подстичући креативну едукацију и критичко мишљење у области популарних и супкултура кроз изложбе, радионице, пројекте, програме и целокупну анимациону, креативну и сродну делатност. Делатност музеја се огледа и у стварању креативне и подстицајне атмосфере за превазилажење предрасуда према и/или између популарних и супкултура као и охрабривање сарадње и продукције уметничких и креативних дела.

Музеј настоји да отвори креативни и истраживачки простор за рад стручњака у области културе (културолога, социолога, антрополога, комуниколога, андрагога, теоретичара савремене уметности и стручњака сродних занимања) и на тај начин подиже свест о важности ових занимања која су често недовољно заступљена у друштву или на тржишту рада.

Шта могу да очекујем као истраживач/ица?

Као истраживач/ица имаћеш прилику да објавиш један од већ припремљених радова или да напишеш потпуно нови! Твој рад биће објављен у склопу публикације овогодишњег истраживачког циклуса Музеја популарних и супкултура. Како то изгледа можеш погледати у нашој првој публикацији ,,Кемп у нама и ми у кемпу!”, која је доступна на нашем сајту.

Ове године теме ће бити везане за двехиљадите године са фокусом на популарне и супкултуре, а детаљније информације о областима у којима можеш пријавити своје радове, пронаћи ћеш у даљем тексту.

У циклусу под називом “Back2Basics” желели бисмо да подстакнемо најразличитије радове на потпуно другачије теме, и зато охрабрујемо тебе да пријавиш занимљив рад који си желео/ла да објавиш (или истражиш) а ниси имао/ла прилике до сад. Можда је баш ово тај прави тренутак. 🙂

Током трајања истраживачког дела циклуса имаћеш прилике да радиш на основу претходно утврђених рокова, финализираш јединствен рад на основу твог предлога и учествујеш у креативној, радној атмосфери музејске екипе. Такође, имаћеш прилике за хоризонталну менторску подршку и сарадњу са другим колегама, као и консултације и креативну дискусију са људима различитих степена образовања и истраживачког искуства.

Ко све може да се пријави?

  • Студент или дипломац свих степена студија у области друштвених и сродних или интердисциплинарних наука (културологија, социологија, антропологија, етнологија,
    комуникологија, андрагогија, теорија уметности…).
  • Ако те интересују теме популарних и супкултура, а долазиш из других области које нису наведене у огласу, слободно се пријави и путем своје пријаве покажи твоју јединствену перспективу!

Које теме могу да истражујем?

У оквиру циклуса “Back2Basics” имаћеш прилику да одабереш једну од тема из следећих  области:

  • Истраживања популарних и супкултура 2000их – звучи уопштено, али баш ова област ти нуди простор да истражујеш све оне теме популарних и супкултура које су те увек интересовале. Било да је то естетика WeHeartIt, MySpace или моде Bravo магазина, као и сам lifestyle тинејџера овог периода и различите супкултуре (готик, емо, sk8ter, хип-хоп…) – you name it!
  • (Поп)Културе сећања – ако су журке 2000их и Stereo Love нешто што ти посебно мами емоције, вероватно је да су теме које се тичу културе сећања, управо твоја шоља чаја. Шта је учинило двехиљадите године последњим стабилним годинама за које се носталгичари везују у циљу афирмисања аутентичности сопствене генерације? Ово је одлична прилика за истраживање трендова из популарне културе, који након постепеног уласка у 2010те године (па све до дан-данас) постају све сложенији и конфузнији – до границе где је тешко разазнати поткултуре и трендове који су јединствени за данашњи период.
  • Комерцијализације и потрошачке културеhot topic социолога, економиста али и свакога ко је доживео нови миленијум као доба промене. Један од најважнијих догађаја на глобалном плану био је свакако експанзија интернета, која је променила начин на који комуницирамо и то до сада невиђених граница за друштво као целину. Омогућеним брзим протоком информација на светском плану отворила су се врата за другачији начин обликовања супкултура који није виђен до тада – оне настају мешањем и позајмљивањем од (до тада) познатих и аутентичних друштвених група. Могуће је овој теми прићи из уже изабране теме која се односи на један од феномена који су се изродили двехиљадитих (нпр. специфичног модног стила двехиљадитих година, блогинга, глобалне хип-хоп доминације, МТВ-ја и популаризовање ријалитија, Братз лутки, схватању менталне хигијене који се знатно разликује од данашњег – а огледа се према ставу познатих из ,,клуба 27’’ и сл.)
  • Смена генерације и однос генерацијских идентитета – сукоб бумера и увек
    заборављене генерације X наспрам, миленијалаца, зед и оних између (зиленијалаца) преплићу се у једном. Ова питања су посебно привукла пажњу истраживача у скоријем периоду, али знамо да су и те како били повезани са променама 2000их. Ова истраживачка област је битно повезана и са начином на које генерације посматрају свет – у егзистенцијалном смислу тј. вредностима које обликују њихов живот. Тако је овде битно говорити и о друштвеној покретљивости нових генерација – не само у дословно физичком смислу, већ и у смислу покретљивости по друштвеној лествици. То се надовезује и на став Ген Z и Миленијалаца према корпоративном свету, али и улогу носталгије на формирање карактера генерације (врсте њеног хумора, честог начина облачења и истакнутим поткултурама, као и тиме како ту генерацију описују оне околне), те и повезати носталгију за двехиљадитим са носталгијом старијих генерација (нпр. југоносталгијом).
  • Питања родних и сексуалних идентитета у периоду 2000их – повезано са
    претходном темом, а исто у овом периоду, долази и до другачије перцепције идентитета. Неки би рекли да разбијањем Берлинског зида долази до значајних промена које примећујемо и у јавном мњењу двехиљадитих. Естетика Visual Key с једне стране и МТВ са друге стране наше планете доводи до приказа различитих схватања попкултурних естетика. Ипак многи сматрају да су 2000те назадне по питању разумевања идентитета, који не припадају бинарној подели на ,,мушко:женско’’. Са друге стране, постоје истраживачи који сматрају да се баш у овом периоду женска сексуалност приказује слободније наспрам претходних декада, па чак и у турбо-фолк естетици.
  • Демократизације у Србији и њене повезаности са поп/супкултуром 2000их – локално 2000те носе и једну нову ноту. Демократизација друштва у Србији се везује за нови миленијум, али и за потенцијалне промене до којих долази на друштвено-политичкој сцени. Сматра се да серије попут Отворених врата и Љубав, Навика, Паника показују динамику културних и политичких промена у градовима бивших југословенских република (са акцентом на Београд), али и серије попут Село гори а баба се чешља, када је у питању живот на селу. На који начин су 2000те и поп култура демократије повезани – кључно је питање за ову област. Наравно, понуђене области су само смернице, тако да ти остављамо слободу да сам/а прикажеш шта је теби занимљиво када су у питању 2000те. 🙂

Шта ми је све потребно за пријаву?

Обавезно је послати:

  • Кратку радну/волонтерску/истраживачку биографију – у .pdf или .doc формату са неопходним информацијама (студије, степен студија, интересовања, претходно искуство и сл.)
  • Тему и кратак резиме (200-500 речи) – радни наслов, кратак сажетак предмета истраживања, методологија коју би желео/ла да примениш у свом истраживању, теорије и истраживачка питања или хипотезе.

Пожељно је (није обавезно) послати:

  • Претходне истраживачке радове о сродним темама;
  • Радове који нису строго истраживачки (новинарски чланци, критике, блогови, видео и аудио прилози и сл.) о популарним културама и супкултурама;
  • Референце и контакт особе.

Какве радове могу да пријавим?

Могу се пријавити теме за радове који су већ написани, као и за оне које тек планирате да истражујете, а желели бисте да објавите. Могуће је пријавити:

– есејске радове (краћег формата) дужине 5-10 страница А4 формата
– истраживачке радове (дужег формата) 10-15 страница А4 формата

Оба типа радова морају да поштују структуру академског рада и правилно навођење литературе по АПА стилу навођења извора.

Како ће изгледати наша сарадња?

Након пријаве, јавићемо се у најкраћем могућем року са резултатима конкурса и
feedback-ом на твој предлог рада. Можеш очекивати информативни разговор у коме ћеш имати прилику да детаљније објасниш своју истраживачку идеју.

Ако твој рад буде одабран за публикацију Back2Basics имаћеш прилике да будеш у контакту са другим истраживачима и истраживачицама на пројекту и размењујеш литературу и информације.

Договор о предаји финалне верзије рада уследиће након завршеног конкурса, а планирана је за крај године, опсег новембар – децембар 2023.

Пријави се!

Пријаве се могу послати до недеље, 13.08. у 23:59 часова (CET). на мејл popsubup.career@gmail.com са насловом ,,Пријава за Истраживача/истраживачицу –
Back2Basics’’.

Питања везана за пријаву, као и сва додатна питања везана за позицију, струкутуру музеја, селекцију и начин пријаве можете послати на мејл: popsubup@gmail.com у било ком тренутку.

Свим пристиглим пријавама ћемо послати потврду о успешно пристиглој пријави. Са радовима који се разматрају за публикацију биће организован информативни online разговор.

Related Posts