Вести

Бесплатни хигијенски улошци на Факултету политичких наука

Студентска организација Европски студентски форум са Факултета политичких наука (ЕСФ) реализовала је иницијативу за бесплатне хигијенске улошке на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Факултет политичких наука други је факултет Универзитета у Београду, а седми на територији наше земље који је ову потребу препознао и подржао, имајући у виду да велики део дана студенткиње и запослене проводе управо на Факултету.

У сарадњи са организацијом „Женска иницијатива“ и фирмом Inpharm у име бренда Bella, студентска организација ЕСФ обезбедила је хигијенске улошке за све даме за једну целу академску годину, што је огромна донација и велика потпора у реализацији једног оваквог пројекта.

У име студентске организације Европски студентски форум, студенткиња Марија Јовановић истакла је да је инфлација била један од окидача у спровођењу ове акције, као и да желе да се студенткиње на факултету осећају безбрижно. „Свесни смо инфлације која нас је задесила, а која је и те како утицала на пораст цена хигијенских уложака. Желели смо да се све жене, како студенткиње, тако и све службенице, професорке, доценткиње, асистенткиње и истраживачице, на факултету осећају сигурно уколико забораве или потроше своје менструалне производе”, објаснила је студенткиња. Он је додала да менструални производи не смеју бити недоступни, нарочито не у установи где већина студенткиња проводи своје време. Марија Јовановић подвукла је да је ово један од начина спречавања ширења менструалног сиромаштва и јој је изузетно драго што је њихова организација наишла на подршку и ветар у леђа.

Вршитељка дужности студента продекана Факултета политичких наука, Андријана Миливојевић, говорила је о томе колико је важно да сви будемо свесни менструалних циклуса и да су они нешто сасвим нормално што се догађа свим припадницама женског пола. „Било нам је важно да створимо свест о томе да циклус не престаје у току предавања, вежби или испита и да поред свих обавеза жене не морају додатно да размишљају о улошцима. Драго нам је да смо успели да реализујемо ову идеју и надам се да се бесплатни улошци неће задржати  само на нашем Факултету“, рекла је Андријана Миливојевић.

Чињеница је да Факултет политичких наука броји више жена него мушкараца, а то је управо још један разлог више зашто је ова акција која је спроведена заиста била прекопотребна.

На овај начин, студенти у име Европског студентског форума шаљу јасну поруку и шире свест о менструалном сиромаштву и основним женским потребама које не смеју бити заборављене.

 

Related Posts