Вести

Студенти Фaкултета политичких наука освојили награде за најбоље студентске акционе пројекте у програму ,,Демократија од теорије до праксе”

Завршни догађај програма ,,Демократија од теорије до праксе” одржан је у Impact Hub-у у Београду, у суботу 8. јула, у организацији International Foundation for Electoral Systems (IFES) уз подршку USAID. Циљ програма био је да знања о демократији, владавини права и грађанској партиципацији стави у практичну примену, тако што ће студентима и студенткињама дати акционе алате којима могу промовишу идеје у локалним заједницама, и тако демократију спроводе у пракси.

Догађај у Impact Hub-у организован је као микс студентских презентација са Факултета политичких наука Универзитета у Београду, Филозофског факултета Универзитета у Нишу, Факултета за економију, финансије и администрацију (ФЕФА) и Правног факултета Универзитета Унион и њихово представљање у форуму, где су предлагачи акционих пројеката могли да дају своје промо материјале заинтересованој публици и донорима. Догађај је почео обраћањем представника управа факултета, где је у име Факултета политичких наука говорио продекан за развој, проф. др Марко Симендић. Професор Симендић истакао је да је Факултет политичких наука, као школа демократије, природно место за овакву врсту програма.

Након презентација, одабрани су најбољи студентски акциони пројекти који су добили грант од по 500 долара за реализацију свог плана активности. Постојале су две категорије награда: једну коју је додељивао стручни жири који су чинли професори и професорке факултета који су учествовали у реализацији пројекта, док је другу додељивала публика на основу утисака са догађаја.

Према оцени стручног жирија, најбољи пројекат написали су студенти и студенткиње Факултета политичких наука ,,Зидови без мржње”. Акциони пројекат бави се мапирањем говора мржње на графитима у центру Београда, подизањем свести код средњошколаца о негативним аспектима ове појаве и давањем позитивног примера како се уметничке слободе могу изразити кроз графите без угрожавања туђих права.

Према оцени публике, једнак број гласова имала су два пројекта. Пројекат Правног факултета Универзитета Унион ,,Акушерско насиље” и пројекат Факултета политичких наука Универзитета у Београду ,,Укључи ме, научи ме”. Идеја пројекта Факултета политичких наука је да се са интерактивним и радионичарским радом са младима из поправног дома ,,Васа Стајић” приближе бенефити високог образовања, да им се приближе могућности студирања, чиме би им се дала позитивна перспектива будућности.

Да подсетимо, током летњег семестра академске 2022/23. године, под менторством проф. др Бојана Вранића са Факултета политичких наука, 38 студената и студенткиња свих година и смерова основних академских студија, учили су и вежбали како се демократски принципи могу применити у писању локалних акционих пројеката. Резултат је седам акционих пројеката који таргетирају теме говора мржње, менструалне правде, локалних еколошких проблема, менталног здравља студената, укључивања маргинализованих група у високо образовање, питање бесплатних уџбеника за студенте и насиља на интернету.

Програм је трајао од октобра до јула 2023. године, и у њему су учествовали Факултет политичких наука Универзитета у Београду, Филозофски факултет Универзитета у Нишу, Факултет за економију, финансије и администрацију (ФЕФА) и Правни факултет Универзитета Унион.

Слике: IFES/Немања Ђорђевић

 

Related Posts