Вести

Истраживач-сарадник Александар Ковачевић учесник на 27. Светском конгресу политичких наука у Буенос Ајресу

27. Светски конгрес политичких наука Међународног удружења за политичке науке (IPSA), одржан је у у Буенос Ајресу од 15. до 19. јула 2023. године. Преко 3000 учесника представило је резултате својих истраживања на 647 различитих панела.

Конгрес је почео церемонијом свечаног отварања на којем су учеснике поздравили председница професорка Дајан Пидерхјус (Dianne Pinderhughes) са Универзитета Нотр Дам у САД. Учесницима се обратио и декан Католичког универзитета у Аргентини, као и чланови локалног организационог одбора и копредседавајући програма Конгреса. За учеснике је приређен пригодан културно-уметнички програм уз извођење познатих нумера квинтета Астор Пиацола (Astor Piazzolla Quintet), чиме се учесницима приближило наслеђе познатог аргентинског композитора Астора Пиацоле.

Факултет политичких наука Универзитета у Београду представљао је истраживач-сарадник Александар Ковачевић, који је, заједно са колегама из Бразила, Немачке и Пољске, представио своје истраживање у оквиру панела посвећеном концепту паметних градова.

Током конгреса одржан је велики број пленарних сесија на којима се дискутовало о значајним темама у политичким наукама. Једна од таквих сесија била је посвећена изазовима и могућностима за политичке науке у времену након пандемије, на којој је професор са Универзитета у Северном Тексасу из САД, Џон Ишијама, одржао оптимистично предавање о будућности политичких наука, истакавши да предстоји златно доба за политичке науке. На конгресу су, своја најновија издања, представили и светски реномирани издавачи као што су Springer и SAGE Publications. Током конгреса, изабрано је и ново руководство Међународног удружења за политичке науке, предвођено новим председником, професором Паблом Оњатеом са Универзитета у Валенсији из Шпаније.

Конгрес је завршен свечаном церемонијом и пригодним културно-уметничким програмом чиме је најављен нови конгрес који ће се одржати 2025. године у Сеулу у Јужној Кореји.

Новина на овом конгресу било је учешће преко 300 учесника који су се Конгресу придружили виртуално. Организатор овогодишњег Конгреса било је Аргентинско друштво за политичку анализу, док је домаћин био Католички универзитет у Буенос Ајресу.


Related Posts