Вести

Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду и Департман за политичке наука Универзитет Клемсон из Јужне Каролине добитници пројекта Универзитетског партнерства у академској 2023/2024. години

Пројекат Универзитетског партнерства (University Partnership Program), који финансирају Амбасада Сједињених Америчких Држава у Републици Србији и Стејт департмент, поново су добили Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду и Департман за политичке науке Универзитета Клемсон из Јужне Каролине.

Следећи пример претходног пројекта који је трајао од јесени 2020. и који се завршава ове академске године двонедељним путовањем одабране групе студенткиња, студената  и наставника мастер студија САД у Сједињене Америчке Државе, на Универзитет Клемсон и у америчку престоницу, Вашингтон, и будући пројекат задржава ту важну компоненту.

Наиме, одређена група студенткиња и студената мастер студија САД који студије упишу академске 2023/ 2024. године имаће прилику да у септембру 2024. отпутује у двонедељну посету Универзитету Клемсон из Јужне Каролине и Вашингтону.

Такође, за полазнике мастер студија САД, али и одабране заинтересоване студенте основних и мастер студија на нашем Факултету, у просторијама Центра за студије Сједињених Америчких Држава уживо и онлајн, у лето 2024. године биће организован Летњи институт америчке политике  (Summer Institute for US Politics) који ће водити професори са Универзитета Клемсон, Џеф Пик (Jeffrey S. Peake) и Брендон Тарнер (Brandon P. Turner). Похађањем Летњег института америчке политике полазници ће имати прилику да се упознају са кључним америчким политичким идејама и политичким установама.

Са стране Департмана за политичке науке Универзитета Клемсон пројектом Универзитетског партнерства руководиће професори Џеф Пик и Брендон Тарнер, а са стране ФПН-а и Центра за студије Сједињених Америчких Држава, декан нашег Факултета и оснивач и директор Центра, проф. др Драган Р. Симић. Послове секретара пројекта обављаће мр Драган Живојиновић.

Пројекат Универзитетског партнерства само је један од аспеката скоро дводеценијске изузетне сарадње наше две институције, која је започела још 2006. године пионирским радом професора Владимира Матића, који је довео прву групу студенткиња и студената са Клемсона у посету нашем Факултету у оквиру програма ,,Лето на Балкану” (Summer in the Balkans), а где студенти током пет недеља посећују кључне политичке и културне установе, као и туристичке атракције земаља Западног Балкана. Огроман допринос одржању, али и проширењу сарадње дао је и дугогодишњи шеф Департмана за политичке науке Универзитета Клемсон, професор Џеф Пик, који је подржао идеју да се 2016. године започне и са програмом ”Clemson University Styudy Abroad Program – Spring semester in Belgrade“.

Захваљујући овом програму одређена група студенткиња и студената са Универзитета Клемсон има прилику да у раздобљу од јануара до маја, слуша и полаже пет предмета који им касније по повратку у САД буду признати као да су их тамо полагали. Поред предмета који су део факултетског курикулума на Клемсону (Спољна политика САД; Балкан: сукоби и политика; Европска политика и Међународна економија), а које су изводили и изводе професори Драган Р. Симић, Маја Ковачевић, Тања Мишчевић и Иван Вујачић, слушају и предавања у оквиру предмета ,,Српска култура и историја” и похађају курс српског језика који изводи професорка Гордана Залад.

Укупно у програмима ”Clemson University Summer in the Balkans Program” и ”Clemson University Styudy Abroad Program – Spring semester in Belgrade“ до сада је учествовало скоро три стотине студенткиња и студената са Клемсона који су остали у пријатељским и пословним односима са нашим студентима и нашим Факултетом. Оваква сарадња између наше две институције представља важну компоненту свеукупних српско-америчких односа која доприноси побољшању разумевања и сарадње између Републике Србије и Сједињених Америчких Држава.

Related Posts