Вести

Одржана међународна научна конференција „Пољска и Србија у Европи – искуства и визије безбедности, политике, енергије, економије, друштва, културе и вредности“

Међународна научна конференција на тему „Пољска и Србија у Европи – искуства и визије безбедности, политике, енергије, економије, друштва, културе и вредности“ одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Учесници конференције били су професори са Факултета политичких наука Универзитета у Београду и професори са Универзитета у Варшави.

Конференцију је отворио продекан за студије другог и трећег степена Факултета политичких наука, проф. др Дарко Надић. Он је указао да је ова конференција резултат однедавне сарадње између Факултета политичких наука Универзитета у Београду и Факултета политичких наука Универзитета у Варшави. Професор је истакао да присуство пољских професора и пажња амбасаде и Министарства спољних послова Републике Пољске указују да је овај скуп у Београду већ један заједнички успех у сарадњи две државе. Проф. др Надић закључио је да треба радити на унапређењу комуникације између универзитета и да додао да је сигуран да позитивни резултати неће изостати.

Амбасадор Републике Пољске у Републици Србији Њ.Е. г. Рафал Перл (Rafał Perl) нагласио је циљ ове конференције – одговорити на питање како изградити мостове и заједно се суочити са изазовима савременог доба. Он је додао да види константан напредак у политичкој сарадњи и односима Србије и Пољске, и да су обе државе у периоду развоја и напретка. Амбасадор Перл подсетио је и да је Пољска годинама уназад пријатељ Србије на путу ка чланству у Европској унији и да пружа подршку и на политичком плану у Бриселу, али и у локалном контексту у Србији.

Професор Камил Зајацковски  (Kamil Zająckowski) са Универзитета у Варшави говорио је о важности конференције за успостављање дугорочне сарадње између Универзитета у Варшави и Универзитета у Београду. Професор је изразио жељу за организацијом догађаја, публикација и заједничких конференција у циљу успостављања мреже и добрих односа. Професор Zająckowski подвукао је развој међусобног разумевања и заједничких вредности као кључне факторе за успешну сарадњу између Варшавског и Београдског универзитета.

Први панел на тему ,,Пољска и Србија суочене са глобалним безбедносним изазовима“ отворио је продекан проф. др Дарко Надић. Говорници на панелу били су проф. Богдан Горалцзик (Bogdan Góralczyk) са Универзитета у Варшави, проф. Мехмедин Тахировић са Универзитета Доња Горица, проф. Милан Крстић са Универзитета у Београду и проф. Камил Зајацковски (Kamil Zajączkowski) са Универзитета у Варшави.

„Политика Европске уније према Западном Балкану“ била је тема другог панела. О теми су говорили проф. Ивана Радић Милосављевић са Универзитета у Београду, проф. Спасимир Домарадзки (Spasimir Domaradzki) са Универзитета у Варшави, проф. Артур Адамцзик (Artur Adamczyk) са Универзитета у Варшави, проф. Беата Сумарцз (Beata Surmacz) са Института за Централну Европу и Томасз Степниевски (Tomasz Stępniewski) са Института за Централну Европу. Панелом је модерирао проф. Камил Зајацковски (Kamil Zajączkowski) са Универзитета у Варшави.

На трећем панелу на тему „Србија и Пољска – економски и енергетски изазови“ говорили су проф. Дарко Надић са Универзитета у Београду, проф. Марко Бабић са Универзитета у Варшави, проф. Марко Тмушић са Универзитета у Варшави и проф. Крзисзтоф Јасиецки (Krzysztof Jasiecki) са Универзитета у Варшави.

Тема последњег панела била је „Србија и Пољска – култура, вредности и друштвени аспекти“. На овом панелу говорили су проф. Данута Цхмиеловска (Danuta Chmielowska) са Универзитета у Варшави, Фахри Акдоган (Fahri Akdogan) са Интернационалног Балканског универзитета и проф. Малгорзата Пацек (Małgorzata Pacek) са Универзитета у Варшави. Модератор је био проф. Јацек Војницки (Jacek Wojnicki).

Конференцију је организовао Факултет политичких наука Универзитета у Београду у сарадњи са Центром за Европу Универзитета у Варшави и Факултетом политичких наука и међународних студија Универзитета у Варшави.

Конференција је суфинансирана у оквиру интерног система стипендија у склопу Акције ИВ.3.1 финансираног из програма „Excellence Initiative – Research University“ (IDUB).

Related Posts