Вести

Eвропски универзитетски институт (EUI) угостио професорску делегацију из Централне и Источне Европе

У оквиру Летње школе Департмана за политичке и друштвене науке (SPS) Европског универзитетског института (EUI), четири професора са водећих универзитета Централне и Источне Европе, академских партнера Летње школе, професори Јозеф Батора (Comenius University, Братислава), Даниел Бохслер (Универзитет у Београду и Централно-европски универзитет, Беч), Наталија Летки (Универзитет у Варшави) и Михал Паризек (Карлов универзитет, Праг), сусрели су се са председником EUI Реноом Деусом (Renaud Dehousse), шефом за стратегију и развој Себастијеном Убером (Sébastien Huber), директором студија SPS Арноутом ван дер Рeјтом (Arnout van de Rijt) и председавајућим Летње школе SPS, Филипом Костелком (Filip Kostelka) у Фиренци, 21. септембра 2023. године.

Током састанка, одржаног у Европском универзитетском институту, чланови су разговарали о постојећим и новим могућностима за сарадњу између EUI и универзитета у својим земљама. „Летња академија SPS је имала велике користи од овог партнерства. Надамо се да ћемо проширити сарадњу на друге иницијативе EUI усмерене на регион“, рекао је председник Деус.

Професори су поделили своје увиде и резултате истраживања на округлом столу о актуелним демократским кретањима у централној и источној Европи у контексту руске агресије на Украјину. Професори Батора и Летки инсистирали су на критичном значају предстојећих парламентарних избора у Словачкој и Пољској за будуће демократске путање ових земаља. Професор Бохслер објаснио је како је, на политички дневни ред, рат у Украјини вратио проширење ЕУ на Западни Балкан. Професор Паризек представио је прелиминарне резултате истраживачког пројекта Glowin, откривајући како руска агресија на Украјину добија знатно више медијске пажње у Централној и Источној Европи.

Летња школа Департмана за политичке и друштвене науке (SPS), ове године одржана је по први пут на једном од најпрестижнијих факултета за политичке науке у Европи. Учесници Школе били су студенти из региона, укључујући и студенте са Факултета политичких наука Универзитета у Београду. Позив за стипендије и другу по реду Летњу школу биће објављен 2024. године.

Извор: https://www.eui.eu/news-hub?id=professorial-delegation-from-central-and-eastern-europe-at-the-eui&lang=en-GB

Related Posts