Вести

Седморо професора Факултета политичких наука свечано испраћени у пензију

Свечани испраћај у пензију седам професора Факултета политичких наука, уприличен је на 9. седници Наставно-научног већа Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Колектив Факултета у пензију је испратио проф. др Миру Лакићевић, проф. др Јасну Вељковић, проф. др Гордану Залад, проф. др Драгана Симеуновића, проф. др Слободана Самарџића, проф. др Зорана Стојиљковића и проф. др Јована Теокаревића.

Декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић истакао је да данас са овог факултета излазе људи који су деценијама давали себе, као стручњаци и као педагози, али и који су оставили велики траг у напретку и угледу који Факултет политичких наука данас ужива у Србији и читавом региону. Он је додао да ће им ова институција остати трајно дужна за њихов допринос развоју ове куће.

Шеф Политиколошког одељења проф. др Зоран Крстић изнео је импозантну биографију проф. др Драгана Симеуновића и нагласио да је он у правом смислу доајен Факултета политичких наука. Он је додао да многе генерације студената памте занимљива и инспиративна предавања професора Симеуновића која су неретко била и подстицај за њихова будућа професионална опредељења и додао да је као вешт и добар наратор, професор Симеуновић, деценијама крстарио друштвеним и политичким меандрима и увек остао доследан колекционар лепих животних тренутака, како он то воли да каже.

Шефица Одељења за међународне студије проф. др Маја Ковачевић захвалила се колегиницама и колегама који одлазе у пензију на одличној сарадњи, пренесеном знању и огромној помоћи коју су током своје каријере пружили колективу. Она је истакла да је члан Међународног одељења, проф. др Слободан Самарџић, утемељивач европских студија код нас и да је својим дипломатским вештинама, људским искуством и сталоженим приступом умногоме помогао својим колегама.

,,Постоји неколико претпоставки за срећу, а то је да радите посао који волите и да од њега можете да живите, да радите у окружењу где вам нико не нарушава карактер, трећа ствар јесте ствар емпатије и солидарности и четврта претпоставка јесте да никада нисте у ситуацији да корумпирате или да будете корумпирани”, објаснио је проф. др Зоран Стојиљковић. Он је истакао да је фасцинантна ситуација да мислимо својом главом и поручио да треба да се држимо тога.

Присутнима се обратио и проф. др Слободан Самарџић. ,,Ово је тренутак који изазива осећај задовољства, али и истовремено, осећај носталгије. Осећај задовољства што сам имао прилику да радим на овом месту готово половину свог радног стажа, а онда и осећај носталгије који почиње данас и који ће се ширити кроз време, све док смо живи”, рекао је професор. Он се захвалио управи што је уприличила један овакав догађај, који свима онима који одлазе, много значи.

Проф. др Небојша Владисављевић истакао је да је колега Теокаревић већ неколико деценија на самом врху упоредне политике и политичких наука не само у нашој земљи, већ и у ширем региону. Када је реч о предавачком капацитету и искуству професора Теокаревића, он је навео да је имао прилику да сведочи његовом истраживачком капацитету и резултатима, што се види из великог броја публикација и чланака, великог броја поглавља у делима бројних аутора, међу којима су и неки признати мећународни аутори.

Шефица Одељења за социјалну политику и социјални рад проф. др Јасна Хрнчић изразила је дубоку жал због одласка у пензију две колегинице са свог одељења, проф. др Мире Лакићевић и проф. др Јасне Вељковић. Она је истакла њихову колегијалност и коректност и додала да верује да ће обе и у наредном периоду бити веома активне, јер имају још много тога да пруже људима из струке.

Проф. др Гордана Залад истакла је да је њена каријера сасвим другачија од других професора који данас одлазе у пензију, јер је и њен живот био сасвим другачији. Она је нагласила да су студенти, са којима јој је увек било најлепше, једини разлог који ју је одржао на Факултету политичких наука све ове године.

Проф. др Драган Симеуновић подсетио је присутне да је он са својих 18 година закорачио на Факултет политичких наука, и то из радозналости и додао да је овај факултет данас привлачан, једнако као и некада. ,,Заиста сам сведок дугог процеса евалуације и еволуције Факултета, а оно што ме данас овде посебно радује јесте што на овом већу видим много младих људи и то јесте квалитет овог тренутка, који ме уверава да ћете ви напредовати и дати много више”, подвукао је проф. Симеуновић.

Проф. др Мира Лакићевић истакла је да је и срећна и тужна што одлази са Факултета политичких наука, али да је добро што кадрови јачају, што долазе младе, врло талентоване и амбициозне особе. Она је свима пожелела срећне и успешне надолазеће године, а Факултету наставак развијања и унапређивања.

Професорима је том приликом уручен пригодан поклон.

 

Related Posts