Вести

,

Сабор политиколога 2023: Проширење ЕУ, геополитика и Руско-украјински рат

17. Сабор политиколога

ПРОШИРЕЊЕ ЕУ, ГЕОПОЛИТИКА И РУСКО-УКРАЈИНСКИ РАТ

Факултет политичких наука, Београд, 21-22. октобар 2023. године

Удружење за политичке науке Србије (УПНС) и Факултет политичких наука Универзитета у Београду (ФПН) са великим задовољством вас позивају на годишњу међународну конференцију Сабор политиколога, ове године на тему  „Проширење ЕУ, геополитика и Руско-украјински рат“, која ће се одржати 21. и 22. октобра на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

У претходних десет година политика проширења Европске уније суочила се са великим бројем изазова. Поред спорог процеса реформи, проблема у области владавине права, утицаја популизма и аутократских лидера, геополитичка динамика Западног Балкана значајно је обликована и присуством великих сила попут Русије и Кине, које су тежиле ширењу свог утицаја у региону кроз геоекономске инвестиције, трговинске споразуме, као и јачањем политичких и културних веза. Руски војни напад на Украјину 2022. године нагласио је улогу геополитике и геоекономије у региону Западног Балкана, а такође је и креирао нове изазове за политику проширења Европске уније.

Циљ конференције је да утврди на који начин су геополитички и геоекономски догађаји променили европску перспективу Западног Балкана. Конкретно , на конференцији ће се истражити утицај Руско-украјинског рата на политику проширења Европске уније, као и импликације по регион Западног Балкана. Фокусираћемо се на улогу Европске уније и других великих сила (Сједињене Америчке Државе, Русија, Кина итд.) у региону, демократију, улогу цивилног друштва, стање медија, популизам, утицај деснице, добро управљање, инфраструктурне инвестиције и стабилократију.

Сабор политиколога 2023_Програм

Књига сажетака

Related Posts