Вести

Одржан састанак представника Факултета политичких наука, Фондације Конрад Аденауер у Србији и Црноj Гори и представника високообразовних институција, цивилног друштва и политике из Украјине

Универзитет у Београду – Факултет политичких наука угостио је представнике Фондације Конрад Аденауер у Србији и Црној Гори (КАС), као и представнике високообразовних институција,  цивилног друштва и политике Украјине, поводом иницијативе КАС за покретање размене искустава у области сарадње у високом образовању између Србије и Украјине. На састанку се такође говорило и о рату у Украјини, европским интеграцијама и заштити европских вредности.

У име Факултета политичких наука присутне је поздравио продекан за научноистраживачку делатност, проф. др Немања Џуверовић, који је истакао да академска заједница у Србији разуме ситуацију у којој се нашло украјинско друштво и да подржава своје колеге из Украјине у тешком тренутку у којем се тренутно налазе. Истовремено је објаснио значај и позицију који Универзитет у Београду има у земљи, али и региону, као и напоре ка већој интернационализацији Факултета политичких наука. Он је такоше указао на значај умрежавања институција и актера цивилног друштва на међународном нивоу. „Факултет политичких наука једина је институција ове природе у Србији и право место где студенти имају прилику да о геополитичким ситуацијама расправљају на академском нивоу. Теме као што су политичко образовање и демократизација друштва неизоставан су део студија“, објаснио је проф. др Џуверовић.

Доцент др. Марко Ковачевић са Факултета политичких наука нагласио је значај медија за схватање контекста међународних односа. Он је изразио разумевање за ситуацију у Украјини, и истакао да су врата Факултета политичких наука отворена за све иностране студенте. „Студенткиње и студенти различитих поднебља имају могућност да похађају неке од програма на енглеском језику које Факултет пружа. Теме које се односе на рат у Украјини су свеприсутне и пружају плодно тло за дискусију“, навео је доцент др Ковачевић.

У име Фондацији Конрад Аденауер у Србији и Црној Гори састанку је присуствовала координаторка пројеката Александра Поповић.

Чланови украјинске делегације били су представница КАС-а у Кијеву Катерина Билоцерковец (Кateryna Bilotserkovets),  стручњак за медије и комуникације, Института за новинарство и мас-медије Приватног класичног универзитета Запорожја Ина Пенцук (Inna Penchuk), Леонид Литра (Leonid Litra) са Европског института за високе међународне студије у Ници и научни сарадник у Центру ,,Nовa Европa” у Кијеву, директорка Украјинског центра за европску политику у Кијеву Љубов Акуленко (Liubov Akulenko), директорка Института за политичко образовање у Кијеву Оксана Однорал (Oksana Odnoral), шеф стручне групе билатералног тела ЕУ – Украјина за придруживање при владиној Канцеларији за координацију европских и евроатланских интеграција у Секретаријату кабинета министара Украјине Олександер Кулиев (Oleksandr Kuliiev), вођа тима Центра за економски опоравак у Кијеву Јулија Шаипова (Yuliia Shaipova), шеф Одсека за европске интеграције у Одељењу за европске и евроатланске интеграције кабинета председника Украјине Јури Лутовинов (Yurii Lutovinov), виша менаџерка за комуникације Канцеларије за спровођење реформи у Кабинету министара Украјине Жана Панченко (Zhanna Panchenko).

Састанак је одржан у оквиру дијалог-програма који спроводи Фондација Конрад Аденауер.

Related Posts