Вести

Одржан трећи састанак у оквиру пројекта LINK

Трећи састанак у оквиру LINK – Learning and Innovation Network пројекта одржан је у петак, 20. октобра 2023. године у просторијама Свратишта за децу Центра за интеграцију младих на Новом Београду. LINK је Ерасмус + пројекат на којем је Факултет политичких наука партнер заједно са истраживачким и високошколским институцијама из Шведске, Словеније, Шпаније, Литваније и Норвешке.

Састанку су присуствовали актери из државних установа и цивилног сектора који спроводе активности са ромским породицама на општини Земун. Неки од актера били су преставници ГО Земун, Дома здравља Земун, Предшколске установе „Сима Милошевић“, Центра за социјални рад, UNICEF-а, Центра за интеграцију младих, СОС Дечијих села и Београдски психолошки центар. Састанак су водиле проф. др Невенка Жегарац која је координаторка пројекта испред Факултета политичких наука Универзитета у Београду и проф. др Анита Бургунд Исаков, а састанку су присуствовале асистенткиња Виолета Марковић и истраживачица-сарадница Сања Полић Пенавић.

На састанку је дискутовано о имену, циљевима, активностима, улогама и очекиваним исходима Лабораторије за иновације (LAB)  која ће бити развијена  у оквиру пројекта, а како би се ојачала подршка раном развоју деце у ромским породицама. Заједнички договорени циљеви LAB-а су:

  1. Сензибилисање и унапређивање знања и вештина професионалаца и практичара који раде са ромским породицама у општини Земун;
  2. Заговарање за већи обухват деце од 1 до 6 година из ромских породица у вртићима и предшколским установама, усмерено на родитеље и доносиоце одлука;
  3. Унапређивање механизама интерсекторске сарадње који ће омогућти боље укључивање деце из ромских породица у вртиће и предшколске установе;
  4. Укључивање већег броја деце из ромских породица у развојна саветовалишта и програм ПОРИ (Породично оријентисана рана интервенција), на културно-сензитиван начин.

Наредни састанак планиран је за 17. новембар, у просторијама Дома здаравља Земун, на коме ће се договарати даље конкретизоване активности LAB-а.

Related Posts