Вести

Одржана трибина „Израел и Палестина: сукоб без победника?“

Трибина на тему „Израел и Палестина: сукоб без победника?“, на којој су говорили бивши амбасадор Палестине у Републици Србији Мохамед Набхан и професор на Факултету политичких наука др Милош Хрњаз, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Бивши амбасадор Палестине у Србији, Мохамед Набхан, говорио је о улози Запада и Русије у рату који се одвија између Израела и Палестине. Он додаје да, историјски гледано, није било конфликта између муслимана, хришћана и јевреја. „Овај рат је променио доста тога и утицао је на политичке структуре у Палестини и Израелу, који је као држава одговоран према међународном праву. Решење постоји, али га спроводе лоши људи због чега, пре свега, треба променити политичку структуру“, изјавио је Набхан. Он је подвукао да се до мира може доћи једино преговорима које треба да воде мудри људи. Набхан је објаснио да је Палестина подељена на три зоне и како је власт у те три зоне децентрализована.

Проф. др Милош Хрњаз рекао је да се овај сукоб може класификовати као оружани сукоб и нагласио да нема сумње да је Израел окупирао делове палестинске територије. Он се осврнуо на улогу Међународног кривичног суда, који је надлежан за целокупну окупирану територију. „Израел, иако није страна уговорница Међународног кривичног суда, може да одговара због свог деловања на окупираној територији Палестине. Међутим, често тек након завршетка рата можемо оцењивати понашање страна које су биле у сукобу“, изјавио је проф. др Хрњаз. Он је указао да је успостављена потпуна опсада Газе, јер је блокиран доток хране, воде и струје. Проф. др Хрњаз осврнуо се и на питање геноцида над становништвом у окупираној територији и подвукао да је то најтеже доказиво дело и додао да остале државе треба да апелују да се поштују норме међународног хуманитарног права.

Модераторка трибине била је студенткиња Невена Петровић из студентске организације Тимска иницијатива младих.

Организатор трибине је студентска организација Тимска иницијатива младих са Факултета политичких наука.

Related Posts