Вести

Одржана трибина „Пронађи ме – Amber Alert“

Трибина на тему „Пронађи ме – Amber Alert“, на којој су говорили директор Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић и пуковник Милан Андрић из Министарства унутрашњих послова, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Игор Јурић објаснио је да је ,,Пронађи ме – Amber Alert” систем обавештавања јавности у специјалним случајевима нестанка деце, чија је главна карактеристика врло брз проток информација. Он је подсетио на свој претходни рад односно три велике иницијативе које је покренуо, прва – тзв. Тијанин закон из 2015. године, друга – измена Кривичног законика из 2019. године и трећа – управо увођење овог система. „Следећа фаза јесте да укључимо друштвене мреже, тржне центре, бензинске пумпе и маркетиншке агенције у овај систем. Наш циљ је да будемо доминантни као држава у Европи по питању потраге за несталом децом и због тога нећу стати док се систем не унапреди до нивоа како је првобитно замишљен“, навео је Јурић.

Пуковник Милан Андрић указао је на то да се поступање полиције није изменило, али да је овај систем додатни механизам који ће им помоћи. Он је навео да је ,,Пронађи ме – Amber Alert” рачунарски програм којим ће управљати полицијски службеници, а обавештење које они пошаљу сви медији су у обавези да у таквом облику пласирају. „За сада смо здовољни како систем функционише, сајт МУП-а је био недоступан на отприлике сат времена због велике заинтересованости, те је у плану израда посебног, наменског сајта. Од грађана очекујемо да ће бити савесни, али уколико нису сигурни боље је да пријаве сваку сумњиву ситуацију“, закључио је Андрић.

Модераторка трибине била је Милица Левајац из студентске организације Тимска иницијатива младих.

Трибину је организовала студентска организација Тимска иницијатива младих са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

 

Related Posts