Вести

Трећи дан V Школе америчких студија

Трећег дана V Школе америчких студија, предавања су одржали доц. др Александар Милошевић и доц. др Марко Дашић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Доц. др Александар Милошевић одржао је предавање на тему „Нови вашингтонски консензус: Промена улоге САД у међународним економским односима“ и објаснио да су осамдесете године означиле почетак транзиције. Он је подсетио на говор Џозефа Бајдена из 2020. године у коме је изјавио да не постоји јасна линија између спољне и унутрашње политике. „Циљеви новог вашингтонског консензуса су обнова средње класе, ублажавање ефеката климатских промена и смањење неједнакости. Посебно битно за нагласити је да је јачање отпорности производних ланаца од изузетног значаја“, истакао је доц. др Милошевић. Он је додао да су методе за постизање новог консензуса повећани меркантилизам, индустријска политика, економска принуда, као и заштита технологије. Доц. др Милошевић закључио је да су ефекти консензуса упитни, поготово у измењеним геополитичким околностима услед чега долази до незадовољства средње класе.

На тему „Немирни контекст и балканске стрепње: избори 2024“, говорио је доц. др Марко Дашић, који је упознао полазнике Школе са тренутним дешавањима у вези са америчким изборима. Он је предочио историјски контекст председничких избора и објаснио феномен поновног кандидовања бивших председника. „Са растом америчке популације, долази до пораста политичке партиципације грађана. Од промена из осамдесетих година прошлог века, профил просечног америчког бирача се у значајној мери изменио“, рекао је доц. др Дашић. Он се осврнуо на унутарпартијске дебате републиканске и демократске партије и нагласио је њихов значај на изборима. Доц. др Дашић изнео је прогнозе за предстојеће изборе и представио резултате према којима су међу најистакнутијим кандидатима Доналд Трамп, Џозеф Бајден и Ники Хејли.

V Школа америчких студија трајаће од 30. октобра до 4. новембра.

Школу је подржала Амбасада Сједињених Америчких Држава у Републици Србији у оквиру пројекта „Српско-амерички односи: знањем и аргументима против предрасуда и заблуда“ који спроводи Центар за студије Сједињених Америчких Држава на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, а финансира Одељење за медије, културу и образовање Амбасаде Америчких Држава у Републици Србији.

Related Posts