Вести

Отворена радионица ,,Оснаживање локалних медија у Србији – сарадња новинарки, студената и професора новинарства“

Радионица ,,Оснаживање локалних медија у Србији – сарадња новинарки, студената и професора новинарства“ свечано је отворена на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Уводну реч имали су продекан за развој Факултета политичких наука проф. др Марко Симендић, шеф Одељења за новинарство и комуникологију Факултета политичких наука проф. др Славиша Орловић и руководитељка пројекта проф. др Александра Крстић.

Проф. др Марко Симендић истакао је вишеструке корисне елементе оваквих пројеката који служе и студентима и наставном кадару. Он је навео да је овај пројекат усмерен на актуелна дешавања, али да и у исто време негује научно истраживање.

Проф. др Славиша Орловић нагласио је важност развоја локалних медија, као и то да они доприносе побољшању медијске сцене у Србији. Он је похвалио ангажовање и спремност новинарки и новинара у локалним медијима да професионално обављају свој посао.

Проф. др Александра Крстић представила је пројекат и објаснила да је свој подстрек за креирање пројекта пронашла у недостатку неопходних ресурса за рад у локалним медијима. Она је подвукла да у локалним медијима нема довољно капацитета, иако у њима постоје професионални људи који производе квалитетан садржај.

,,Зашто су важни локални медији“ тема је дискусије о којој ће говорити проф. др Александра Крстић и уреднице четири локална медија, док ће са проф. др Веселином Кљајићем дискутовати о томе шта студенти новинарства могу да ураде за локалне онлајн медије. Студенткиње новинарства имаће прилику да са представницама локалних медија говоре о проблемима, препрекама, недостацима и изазовима са којима се оне сусрећу.

Другог дана радионице полазнице ће слушати предавање проф. др Милице Кулић на тему ,,Специјално извештавање и улога младих новинара“. Са доц. др Николом Јовићем креираће план међусобне сарадње који укључује одабир тема, селекцију градова, поделу посла и методолошки приступ.

На пројекту учествују главна уредница Užicemedia Надежда Тошић из Ужица, главна уредница VAmedia Славица Вујанац из Ваљева, главна уредница Portal Krug Марина Миљковић Дабић из Краљева и председница управног одбора Local Press и новинарка портала Pressek Марија Обреновић из Крагујевца.

На пројекту учествују студенткиње новинарства, чланице редакције ФПНТВ, Марија Кузмановић, Теодора Јоветић, Јулија Јанковић и Тамара Деспић.

Студенткиње са ФПН-а ће током новембра и децембра боравити у Ваљеву, Ужицу, Краљеву и Крагујевцу и сарађивати са уредницама локалних портала, извештавати са терена и на тај начин обогатити и своје новинарско искуство и садржај локалних медија. Све приче и иницијативе које настану током реализације пројекта биће објављене на посебном сајту, као и на порталима Užicemedia, VAmedia, Portal Krug и Pressek.rs. Пројекат траје до краја марта 2024. године.

Пројекат је подржан од стране Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Србији кроз Индивидуални Алумни грант.

Related Posts