Вести

Представљена монографија ,,Србија и Европска унија две деценије након Солунског самита“

Представљање монографије ,,Србија и Европска унија две деценије након Солунског самита“ одржано је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

На догађају су говорили коаутор монографије др Милош Петровић са Института за међународну политику и привреду, коауторке проф. др Маја Ковачевић и доц. др Ивана Радић Милосављевић са Факултета политичких наука, као и рецезенткиња дела др Јелена Ћеранић Перишић са Института за упоредно право.

Др Милош Петровић навео је да је повод писања овог дела обележавање двадесет година Солунске декларације, која је истакла да је будућност Западног Балкана у Европској унији. Он је објаснио да су се они, као аутори, осврнули на спољнополитичке и унутарполитичке факторе, али и на геополитички контекст и перцепцију јавности. ,,За приступање Европској унији пресудна је изградања демократских институција, као и конкурентске привреде. Настојали смо да у овом делу сагледамо ствари из што шире перспективе и покушали да адресирамо питање размимоилажења између онога што је прокламовано и онога што су реалне активности на терену“, рекао је др Петровић.

Проф. др Маја Ковачевић изјавила је да је циљ писања монографије да се студенти боље упознају са процесом придруживања Србије Европској унији, јер је реч о веома дугом и комплексном процесу. Она је указала на то да је већина ових тема раније обрађивана, али да је задатак њиховог писања био да обједине вишеструка питања у једној анализи. ,,Желели смо да осветлимо начин на који је процес придруживања утицао на политичку сцену Србије. Такође, писали смо о техничким аспектима преговора – где је Србија и шта обележава период процеса приступања“, закључила је проф. др Ковачевић.

Доц. др Ивана Радић Милосављевић оценила је да у овој области постоји богата литература, али и да постоји простор да се на један систематичан начин обради однос Европске уније и Србије. Она је додала да на нека питања у монографији нема коначних одговора, већ да књига ствара одличну подлогу за даљу расправу. ,,Процес приступања и даље не одступа много од већ утврђеног обрасца, барем што се тиче простора Западног Балкана. У том процесу, Србију можемо да позиционирамо између геополитичких резона Европске уније и формалне успешности реформи“, објаснила је доц. др Радић Милосављевић.

Др Јелена Ћеранић Перишић истакла је да ова књига представља концептуално и методолошки сложено монографско дело у области европских интеграција. Она је подвукла да књига пружа свестрану и дубоку анализу процеса који је обележио почетак 21. века и то не само из визуре Србије, већ посматрано и кроз призму саме Европске уније. ,,Дело има јасну структуру у којој аутори промишљају и анализирају двадесет година европских интеграција кроз три поглавља. Монографију краси јасно изражавање, једноставан стил, систематичност, али и правилна употреба стручних термина“, појаснила је др Ћеранић Перишић.

Related Posts