Вести

Завршена V Школа америчких студија

Последњег дана V Школе америчких студија предавања су одржали доц. др Стеван Недељковић и мр Драган Живојиновић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Доц. др Стеван Недељковић одржао је предавање на тему „Месечарење по рубовима провалије и савремени српско-амерички односи“ и оценио је као историјску тему која није превише спољно-политички експлоатисана. Он се осврнуо на различите фазе у односима Србије и Сједињених Америчких Држава које су обележене месечарењем у већој или мањој мери у зависности од околности. „Реконструисање самог приступа, као и прагматизма у преговорима од изузетног је значаја за наше односе. Важно је искористити ветар промене који долази из правца Вашингтона“, истакао је доц. др Недељковић. Како је навео, Америка је једини актер који може да изврши утицај на све регионалне актере и обезбеди успешну имплементацију. Доцент Недељковић закључио је да је кључни фактор кредибилитет самог савезника, као и стратегијски контекст који представља моменат „шивења политике“.

Мр Драган Живојиновић одржао је предавање на тему „Дипломатија Младе Републике: спољна и безбедносна политика Сједињених Америчких Држава од 1775. до 1815. године“ и том приликом појаснио је америчку политичку и стратешку културу. Он је истакао како ова два појма омогућавају да без обзира на разлике између људи који живе на различитим просторима у различитим временима, пронађемо неке заједничке црте. „Америчка стратешка култура формирана је у складу са различитим околностима, али и на њиховом уверењу да су они као народ настали јер се ствара нешто ново. Кључне карактеристике америчког креда јесу месијанизам, америчка изузетност и фронтеризам“, предочио је мр Живојиновић. Он је подвукао да Америчка револуција свој успех дугује томе што није вођена стомаком, за разлику од Француске, јер нужност никада не рађа врлину. Мр Живојиновић указао је на велику количину среће, случајности, велике људе, стицаје околности и веру у Бога, као факторе успеха америчке стратегије.

V Школу америчких студија, која је трајала од 30. октобра до 4. новембра, похађало је 53 полазника.

Школу је подржала Амбасада Сједињених Америчких Држава у Републици Србији у оквиру пројекта „Српско-амерички односи: знањем и аргументима против предрасуда и заблуда“ који спроводи Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду а финансира Одељење за медије, културу и образовање Амбасаде Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Related Posts