Вести

Завршена предавања и посете редакцијама и компанијама у оквиру Радионице економског новинарства

Друга Радионица економског новинарства, коју заједнички организују Факултет политичких наука Универзитета у Београду и недељник Време, одржана је током октобра и новембра 2023. На предавањима на Факултету политичких наука током октобра осам предавача имало je прилику да своје знање и искуство пренесе студенткињама новинарства које учествују у раду Радионице.

Аница Телесковић, новинарка „ОКО магазина“ Радио Телевизије Србије, указала је полазницима радионице на веб сајтове и електронске базе података које новинарима могу бити корисне при прикупљању и провери информација. При детаљној анализи ових података могуће је уочити неправилности иза којих се понекад крије сјајна прича.

Александар Милошевић, уредник економске рубрике дневног листа „Данас“, је кроз бројне примере показао како се економске чињенице у пракси могу на креативан начин приближити публици и како изгледа читав стваралачки процес – од одабира теме, преко прикупљања података, писања, па све до коначног објављивања текста.

Давор Сакач, директор “TS Venture Fund”, објаснио је да је добра идеја зачетник сваког бизниса, а своје предавање посветио је представљању стартапа и начина на који је могуће реализовати пројекат уз помоћ инвеститора.

Тања Веселиновић, уредница и продуценткиња на ТВ Н1, своје предавање обогатила је великим бројем ТВ прилога и показала како се у телевизијском новинарству представљају апстрактни појмови попут инфлације, бруто друштвеног производа, маржи и слично. Истакла је да је новинарски позив такав да захтева да се ради искључиво у интересу грађана, а да се најбоље теме проналазе када новинар изађе на улице и ослушне које су то информације које људима недостају.

Милан Ћулибрк, главни уредник НИН-а, је скренуо пажњу на то да је у новинарству најважнија ствар проверавање чињеница. Током интерактивног предавања и разговора са студенткињама ФПН-а саветовао их је да је најплодоносније за причу, уколико аутор увек тежи ка томе, да “оде даље”.

Марија Десивојевић Цветковић, потпредседница компаније Delta Holding задужена за развој и стратегију пословања је у оквиру свог излагања подстицала студенткиње да усвајају нова знања и прихватају сваку прилику која им се нађе на путу. Као неко ко се бави корпоративним комуникацијама, учесницама Радионице је представила како би сарадња новинара и једне компаније требало да изгледа.

Миодраг Марковић, дугогодишњи новинар и истраживач у BIRN Србија, представио је полазницама радионице истраживачки процес и програм „Флоурисх” који омогућава новинарима да текстове и презентације обогате добрим визуелним решењима.

Професор на Факултету политичких наука, Душан Павловић је учесницама Радионице економског новинарства представио колико је важно да познају буџет Републике Србије да би квалитетно писали о економији. Професор Павловић је кроз посебно осмишљену вежбу приказао како се детаљно анализира један такав документ и указао на све аспекте који се узимају у обзир приликом анализе, попут релевантности и транспарентности података.

Током новембра студенткиње ФПН-а, полазнице Радионице, имале су прилику да обиђу редакције и успешне компаније, разговарају са уредницима, продуцентима, новинарима, директорима, менаџерима и другим успешним људима из медија и бизниса. Били смо у редакцији дневног листа Данас, телевизије Н1, Радио Телевизије Србије, недељника НИН, Асоцијације медија где смо разговарали са уредницима недељника Време и BIRN-а, у МТС дигиталној фабрици и у реновираном Сава Центру где су нас угостили директори и менаџери сектора за маркетинг и корпоративне комуникације компаније Delta Holding.

У току је завршавање новинарских прича на којима полазнице Радионице раде са својим менторима, а свечана додела сертификата и завршна презентација радова ће бити одржана 14. децембра 2023. године.

Радионица економског новинарства, коју организују ФПН и недељник Време, одржава се уз подршку компаније Delta Holding, Телекома Србијa и агенције GOViral.

Циљ пројекта је унапређење знања и вештина као и подизање капацитета у сфери економског новинарства заснованог на програмској едукацији студената Факултета политичких наука. Пројектом руководи проф. др Александра Крстић.

Више информација: www.ekonomskonovinarstvo.edu.rs
Фото: GOViral

Related Posts