Вести

Откривен мурал Ramonda serbica на Факултету политичких наука

Мурал Ramonda serbica, настао у оквиру студентског пројекта “Paint for Peace: Engaging Students in Youth, Peace, and Security”, свечано је откривен на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Ramonda serbica, позната као „српски цвет феникс“ ретка је и отпорна биљка, која је ендемска врста на Балкану. Позната је по својој отпорности на сушу, као и способности да чудесно оживи при додиру са водом. Ова вишегодишња биљка, са розетастим листовима и љубичастим цветовима, симболизује издржљивост и препород, и служи као дирљив подсетник на отпорност природе. Биљку је открио Јосиф Панчић 1874. на обронцима планине Ртањ. Неколико година касније пронађена је веома слична биљка која je названа Наталијина рамонда (Ramonda Nathaliae) по краљици Наталији Обреновић, а која се у Србији од 2012. године користи као симбол Дана примирја, државног празника којим се сваког 11. новембра обележава крај Првог светског рата.

Студенткиње и студенти мастер студија Мир, безбедност и развој креирали су и реализовали пројекат “Paint for Peace: Engaging Students in Youth, Peace, and Security” у оквиру предмета “Joint project”. Пројекат се састојao од осликавањa мурала на фасади Факултета политичких наука на којем је приказан цвет Ramonda serbica у циљу подстицања укључивања младих у изградњи мирног и безбедног друштва, као и конференцијe „Млади, мир и безбедност“, на којој се говорило о темама родне равноправности, насиља над женама и актуелним питањем оружаног насиља.

Аутор мурала је Андреј Жикић Артез.

Пројекат су финансирали Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Мисије у Србији, Регионална канцеларије за сарадњу младих (RYCO) и Federal Foreign Office. Пројекат је подржала компанија Tenge DOO.

 

Related Posts