Вести

Почео курс ,,Основни наставни програм интеграција етичког оквира у институцијама високог образовања”

Курс на тему ,,Основни наставни програм интеграција етичког оквира у институцијама високог образовања”, који ће изводити проф. др Вилијам Меккој (William C. McCoy) са Универзитета Клемсон из Јужне Каролине, свечано је отворен на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Уводну реч имао је декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић, који је истакао да је проф. др Меккој један од водећих стручњака у области етике у Сједињеним Америчким Државама. Он је упознао полазнике курса са биографијом предавача са Универзитета Клемсон, који има дугогодишње искуство у улогама посвећеним помагању другим људима. „Професор Меккој је, поред стручности коју поседује, добар човек и наш велики пријатељ. Деценијама дочекујем бројне стручњаке из различитих области, али ова прилика је посебна, јер нам пружа шансу да научимо много о важности укључивања етике у систем високог образовања“, нагласио је проф. др Симић.

Проф. др Вилијам Меккој указао је учесницима курса на значај критичког размишљања. Он је објаснио да је циљ данашњег предавања упознавање полазника са радом Института за етику Рутленд (Rutland Institute for Ethics). „Прва ствар коју морамо да знамо, пре него што научимо формалну дефиницију етике, јесте да постоји “исправно” и “погрешно”.  Желим да поделим са вама шта мој институт ради, зашто то радимо и на који начин је наше деловање повезано са појмовима “исправно” и “погрешно”“, закључио је проф. др Меккој.

Курс ће се одржати 12, 13, 15, 20, 21. и 22. децембра 2023. године од 15 до 17 часова у просторијама Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, у склопу програма “Fulbright Specialist“ који заједно спроводе Универзитет Клемсон и Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, а уз подршку Стејт департмента и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

Related Posts