Вести

Преминуо академик др Војислав Становчић

Академик др Војислав Становчић, редовни професор Универзитета у Београду Факултета политичких наука, преминуо је у Београду у 87. години живота.

Академик Становчић је предавао на Факултету политичких наука од 1969. године, а 1979. године је стекао звање редовног професора. Био је шеф Катедре за политичку теорију и методологију. Редовни је члан Српске академије наука и уметности (САНУ) од 2009. године, а претходно је био дописни члан од 1988. године. Између 2010. и 2014. године био је секретар Одељења друштвених наука САНУ, а претходно је од 2002. године био на позицији заменика секретара. Од исте године је био и председник Управног одбора Етнографског института. Био је и члан Управног одбора и Научног већа Географског и института САНУ ,,Јован Цвијић“.

Звање доктора политичких наука академик Становчић стекао је на Правном факултету Универзитета у Београду 1965. године, а као Фордов стипендиста био је на постдокторским студијама из области политичке теорије на универзитетима Јејл и Харвард у Сједињеним Америчким Државама током академске 1966/67. године.

Академик Становчић је добитник великог броја престижних награда за свој рад, међу којима су награда за животно дело ,,Златни печат“, коју му је доделио Међународни центар за етноисторијска и антрополошка истраживања, Награда града Београда за 2007. годину за најбоље дело из области друштвених и хуманистичких наука и награда Фонда ,,Миодраг Јовичић“ за допринос проучавању уставног права и упоредних политичких идеја и система.

Био је изузетно цењен и угледан професор и академик, препознатљив по вансеријском академском раду у читавом свету. Својим радом и успесима  изузетно је дорпинео развоју Факултета политичких наука и политикологије као науке у Србији, као и ширењу угледа Факултета, на коме је провео готово три деценије. Колектив Факултета политичких наука, као и бројне генерације његових студената, трајно ће га памтити и чувати његово изузетно интелектуално наслеђе.

Related Posts