Вести

Одржана конференција „Мултиполарни свет – промене које нас очекују“

Прва конференција на тему „Мултиполарни свет – промене које нас очекују“, коју је организовала студентска организација Европски студентски форум, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду у недељу, 10. децембра.

Теме о којима се говорило биле су ,,Мултиполарни свет: концепт и перспективе”, ,,Пут ка Брикс Плус: сарадња и проширење”, ,,Африка и Латинска Америка у светлу мултиполарности”, ,,Климатски изазови и глобална сарадња” и ,,Сједињене Америчке Државе и Европска унија: партнерство у новом међународном поретку”.

Предавачи на конференцији били су доц. др Стефан Сурлић, сарадник у високом образовању Драган Живојиновић, проф. др Драгана Митровић и проф. др Зоран Крстић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду, државна секретарка Министарства заштите животне средине Републике Србије Сара Павков, бивши амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Иван Вујачић и научни саветник на Институту за европске студије Слободан Зечевић.

Савремени свет пролази кроз дубоке трансформације које су посебно интензивиране након рата у Украјини. Овај конфликт означио је прекретницу у међународним односима, убрзавајући процесе који су довели до настанка мултиполарног света. Мултиполарност се дефинише као стање у коме постоји више јаких и независних актера у међународним односима, а ова конференција имала је за циљ да анализира и истражи кључне аспекте ових промена и како ће оне обликовати будући глобални поредак.

Извор текста и фотографија: студиентска организација Европски студентски форум

Related Posts