Вести

Одржано предавање ,,Шта можемо да научимо из кратке историје независних медија у Србији? Радио B92, Џорџ Сорош, и нови модели медијског развоја”

Предавање на тему ,,Шта можемо да научимо из кратке историје независних медија у Србији? Радио B92, Џорџ Сорош, и нови модели медијског развоја”, на којем је говорила проф. др Џенет Стил са Елиот школе међународних послова Џорџ Вашингтон Универзитета (Elliot School of International Affairs, George Washington University) из Сједињених Америчких Држава, одржано је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Предавање је отворила аташе за културу при Aмбасади Сједињених Америчких Држава у Србији Холи Зардус.

Проф. др Џенет Стил истакла је важност независности медија у демократским друштвима. Она је подвукла да би медији требало да буду ван домашаја политичке моћи и елите. Професорка се осврнула на српску историју стицања слободе медија. ,,Медијска историја Југославије је специфична на много нивоа. Оно што највише привлачи пажњу јесте једна изузетно јединствена визија о независним медијима”, нагласила је проф. Стил. Она је споменула и значајан историјски догађај ,,Пети октобар” и оценила га као велику прекретницу у медијској историји Југославије. Период након ,,Петог октобра”, према речима проф. др Стил, обележен је повећањем броја независних медија, као и комерцијализацијом. ,,Процес комерцијализације не одузима нужно читаву суштину, али одузима њене најбитније делове. С тога, она представља главни разлог удаљавања Радија B92 од своје иницијалне визије, која је морала бити спроведена само зарад опстанка“, закључила је проф. др Џенет Стил.

Професорка Џенет Стил предаје Медије и Јавне и међународне послове и директорка је Сигур Центра за студије Азије на Џорџ Вашингтон Универзитету из Сједињених Америчких Држава. У летњем семестру академске 2021/2022. године била је Фулбрајтов стипендиста на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Related Posts