Вести

Отворена мећународна научна конференција „Национални интереси у светској политици“

Међународна научна конференција на тему “National Interest(s) in World Politics“ („Национални интереси у светској политици“), која се одржава у склопу пројекта „Национални интереси Републике Србије: од оспоравања до легитимизације”, свечано je отворена на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Конференцију је отворио декан Факултетa политичких наука Универзитета у Београду проф. др Драган Р. Симић, који се захвалио свим учесницима и посетиоцима. Декан је истакао значај овог пројекта и додао да је ова тема представљала велики изазов истраживачима дуги низ година. Он је навео да су се научници бавили концептом националног интереса у области међународних студија, међународног права и права Европске уније.

Пројектни менаџер и главни истраживач проф. др Драган Ђукановић захвалио се Фонду за науку Републике Србије јер је препознао и подржао овај пројекат. Он се нада да ће се на конференцији дебатовати отворено и слободно о концепту националног интереса са становишта међународног права. Професор Ђукановић је своје излагање употпунио кратким описом панела и рекао да ће фокус бити на регионалној безбедности Западног Балкана и унутрашњих и спољашњих интереса Републике Србије.

Теме панела првог дана биле су „Историјска проучавања националног интереса у међународним односима“, „Теоријска основа националног интереса“, „Међународно право и национални интерес“, „Национални интерес и спољна политика европских земаља“ и „Национални интереси и спољна политика Блиског Истока и држава Јужне Азије“.

Другог дана говориће се о темама „Европска унија, Западни Балкан и решавање сукоба“, „Европске интеграције и национални интерес Србије“, „Дијалог Београда и Приштине, Ррат у Украјни и национални интерес Србије“, „Национални интерс Републике Србије у регионалном контексту“ и   „Национални интерес Републике Србије – унутрашњи и спољашњи аспекти“.

На укупно 10 тематских панела налазе својих научних радова представитиће 48 научника и истраживача са 20 различитих институција из 13 земаља из Европе, Азије, Северне Америке и Аустралије.

Конференција се одржава 25. и 26. јануара 2024. године на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Пројекат реализује истраживачки тим са Факултета политичких наука, уз подршку Фонда за науку Републике Србије.

  

 

Related Posts