Вести

Одржано предавање ,,Врховни суд и криза демократије у Америци”

Професор са Универзитета Клемсон у Јужној Каролини, др Вилијам Ласер (William Lasser), одржао је предавање на тему ,,Врховни суд и криза демократије у Америци” на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Уводну реч имао је декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић који је истакао успешну дугогодишњу сарадњу између Факултета политичких наука и Универзитета Клемсон.

Проф. др Вилијам Ласер објаснио је повезаност између кризе врховног судства и кризе демократије у америчком друштву. Он је додао да је у последњој деценији центар медијске пажње заузимало судство. „Тема Врховног суда јесте тема која је редовна и на годишњем и на месечном и на дневном нивоу. Проблем демократије и суда представља то што суд стоји у центру идеје америчке демократије, а у исто време представља засебну целину као институција која има потенцијал да контролише демократију”, употпунио је др Ласер. Он је напоменуо да критике које се износе на рачун судства углавном се односе на његове слабости као институције. Према речима др Ласера реалност је таква да притисак који са собом носе друштвени проблеми остављају последице на све институције, те самим тим ни Врховни суд не може остати имун на овакве врсте притиска.

Предавање је одржано у оквиру пројекта “Strategic partnership with Serbia: US Politics and International Affairs“ који заједно спроводе Универзитет Клемсон из Јужне Каролине и Центар за студије САД Факултета политичких наука Универзитета у Београду, уз подршку Стејт департмента и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

Related Posts