Вести

Центар за руске студије Факултета политичких наука коорганизатор научног семинара о демографској политици у Русији, Србији, Републици Српској и Црној Гори

Руско-српски научни семинар о „Демографској политици у Русији, Србији, Републици Српској и Црној Гори – изазови и перспективе“, у онлајн форми, одржан је на српском и руском језику.

Организатори су били Висока школа за државну управу и предузетништво Института за економију и менаџмент Уралског федералног универзитета, Центар за руске студије Факултета политичких наука Универзитета у Београду и Факултет политичких наука Универзитета у Бањој Луци. Семинар је организован с циљем даљег јачања сарадње руских и српских научника, размене искустава, дискусије о проблемима и заједничког тражења одговора на актуелне изазове.

– Демографска ситуација у балканским земљама има заједничке карактеристике са стањем у Русији, а то су тренд кретања и пад броја становника. Било би интересантно спровести заједничко истраживање, упоређујући земље међусобно – рекла је Ана Багирова, заменик директора Школе за државну управу и предузетништво Уралског Федералног Универзитета.

Како је пренела проф. Ранка Перић-Ромић са бањалучког универзитета, демографску слику Републике Српске карактерише значајан пад броја становништва, низак наталитет, старост становништва и смањење дечје популације.

На семинару су учествовали др Ранка Ромић Перић, проф. др Мира Мандић, мр Александар Мајић са Универзитета у Бањој Луци, др Нада Радушки са Института за политичке студије из Београда, проф. др Срђан Шљукић са Универзитета у Новом Саду, Драгана Радуловић из Републичког завода за статистику Србије, др Мирослав Додеровић са Филозофског факултета Универзитета Црне Горе у Никшићу, Милан Стојановић са Тулског Државног универзитета, др Ана Петровна Багирова и Оксана Михајловна Шубат са Уралског Федералног Универзитета.

Ово није први пут да српски и руски научници разговарају о демографским проблемима. Сличан истраживачки семинар одржан је и у новембру.

Извор: https://www.novosti.rs/drustvo/vesti/1327626/rusiji-balkanu-manje-stanovnika-rusko-srpski-naucni-seminar-demografskoj-politici

 

Related Posts