Вести

Семинар Андраши универзитета и Факултета политичких наука „Актуелни изазови на Балкану“

Дводневни семинар „Актуелни изазови на Балкану“ отворен је на Факултету политичких наука. На семинару учествују професори и докторанди Андраши универзитета из Будимпеште и Факултета политичких наука Универзитета у Београда. Гости из Мађарске су најпре разговарали са представницима Факултета политичких наука, на челу са деканом проф. др Драганом Р. Симићем, проф. др Радмилом Накарадом и шефом Катедре за међународне односе и организатором семинара испред Факултета политичких наука проф. др Слободаном Самарџићем. У срдачном разговору констатовано је да је овај заједнички семинар само почетак сталне сарадње између две институције на овим и сличним пројектима.

На отварању семинара, организатори испред две институције, проф. др Слободан Самарџић и проф. др Урлих Шли (Ulrich Schlie), уводним речима указали су на значај обухваћених тема- попут међународних односа на Балкану, будућности српске унутрашње и спољне политике или питања проширења и будућности Европске уније. О актуелним изазовима на Балкану, из историјске перспективе, говорили су проф. Урлих Шли и проф. др Радмила Накарада. Очекивања од политике проширења Европске уније у перспективи навео је Мартин Хајперц (Martin Heipertz), док је о томе шта је данас остало од „југословенске идеје“ излагао Милан Крстић. У расправи која је уследила активно је учествовало близу тридесет присутних професора, сарадника и докторанада.

Семинар ће бити настављен у петак, 21. априла, када ће у делу посвећеном друштвено-политичкој ситуацији на Балкану уводна излагања имати проф. др Слободан Самарџић, Горан Тепшић и Сандра Давидовић са Факултета политичких наука из Београда, односно Андреа Лоренцо Капосела (Andrea Lorenzo Caspossela), Штефан Дрекслер (Stefan Drexler), Фабијан Јунг (Fabian Jung), Кристина Грислер (Christina Griessler) и Тања Грудиниа са Андраши универзитета у Будимпешти. У последњем делу семинара уводна излагања о геополитици Балкана и улози спољних актера имаће проф. др Драган Р. Симић, Драган Живојиновић и Ивана Радић Милосављевић са Факултета политичких наука, проф. др Владимир Ајзенхамер са Факултета безбедности Универзитета у Београду, те Лоренц Фишер (Lorenz Fischer), Роми Руперт (Romy Ruppert), Река Сетивањи (Reka Szentivanyi) i Карл Дитер Уселер (Karl Dieter Uesseler) са Андраши универзитета. Након уводних излагања, уследиће расправа свих учесника о темама излагања.

Овакав тип семинара представља прву институционализовану форму размене мишљења, дебате и сарадње професора, сарадника и докторанада Андраши универзитета и Факултета политичких наука, а циљ обе институције јесте да овакви сусрети постану традиционални и да се сарадња прошири и на друге заједничке пројекте.

 

DSCN1629DSCN1622DSCN1623 DSC_0082 DSC_0072 DSC_0073 DSC_0074 DSC_0075 DSC_0078 DSC_0080 17974081_10212432632548348_1461727197_n 18073316_10212432632668351_1670095634_n

Related Posts