Вести

Одржано предавање „Еволуција америчке политике борбе против тероризма: Од рата против тероризма до стратешког надметања“

Професорка Департмана за политичке науке Универзитета Клемсон из Јужне Каролине, др Амира Џадун, одржала је предавање на тему „Еволуција америчке политике борбе против тероризма: Од рата против тероризма до стратешког надметања“ на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду проф. др Драган Р. Симић отворио је предавање и том приликом истакао значај сусрета студената са два универзитета, са Универзитета у Београду и Универзитета Клемсон, као својеврстан вид сарадње и унапређење српско-америчких односа.

Профeсор др Џефри Пик са Универзитета Клемсон из Јужне Каролине представио је гошћу предавања и наговестио важност саме теме о којој ће бити речи.

Др Амира Џадун осврнула се на значај разумевања самог термина тероризма, као и његово разликовање од политичког насиља које је важно како са академског, тако и са практичног аспекта. Она је објаснила кључне елементе тероризма, као што су: мета, тактика, извршилац, циљ и публика. „Како би се успешно супротставили тероризму на дуже стазе, неопходно је да разумемо шта је то што људе наводи на тероризам и саму употребу таквог облика насиља. Тежину терористичког акта не сноси само жртва, већ је читав акт над појединачном жртвом начин да се жељена порука пошаље широј публици“, подвукла је др Џадун. Она је додала да терористички напад који се одиграо 9. септембра 2001. године представља кључан моменат у креирању америчке националне стратегије у циљу борбе против тероризма. Она је поентирала да су основне компоненте америчке стратегије јесу усмерене на заштиту домовине, својих држављана у иностранству и прекоморских интереса.

Предавање је одржано у оквиру пројекта “Strategic partnership with Serbia: US Politics and International Affairs“ који заједно спроводе Универзитет Клемсон из Јужне Каролине и Центар за студије САД Факултета политичких наука Универзитета у Београду, уз подршку Стејт департмента и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

Related Posts