Вести

Одржано предавање „Отпорност исламске државе Хорасон и тренутно држање “

Професорка Департмана за политичке науке Универзитета Клемсон из Јужне Каролине, др Амира Џадун, одржала је предавање на тему „ Отпорност исламске државе Корасон и тренутно држање “ на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Профeсор др Џефри Пик са Универзитета Клемсон из Јужне Каролине представио је гошћу предавања и наговестио важност саме теме о којој ће бити речи.

Др Амира Џадун назначила је да је Исламска држава – провинција Хорасон (ИСИС-К) ове године навршила 10 година постојања, и објаснила његово разликовање од других врста исласких терористичких организација. Она је представила своју књигу под називом „The Islamic State in Afghanistan and Pakistan: Strategic Alliances and Rivalries“ у којој су садржана њена дугогодишња истраживања на ову тему. Професорка Џадун је у даљем разговору навела шта је то што провинцију Хорасон разликује од већ постојећих организација и шта је то допринело да се одржи тако дуго на светској међународној сцени. „Оно што је помогло ИСИС-К да се издвоји од осталих и настави са растом јесу савезници и њихова стратегија узета уопштено. Они су се организовали паметно тако што су имали веома широку агенду, фокусирајући се на то да немају само једну државу као противника, већ и све веће регионалне актере и европске владе. То за последицу има да они могу сваку мању групу и њихову агенду имплементирати у своју и припојити их себи као савезника“, истакла је др Џадун. Због иновативних начина које ова организација користи у својој пропаганди и савремених начина регрутовања нових чланова, Др Џадун је нагласила је да је шира јавност забринута да ИСИС-К планира нападе по целој земљи.

Предавање је одржано у оквиру пројекта “Strategic partnership with Serbia: US Politics and International Affairs“ који заједно спроводе Универзитет Клемсон из Јужне Каролине и Центар за студије САД Факултета политичких наука Универзитета у Београду, уз подршку Стејт департмента и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

Related Posts