Вести

Други дан XVI Регионалног семинара студената политичких наука

Други дан XVI Регионалног семинара студената политичких наука почео је панелом на тему „Субјекти међународних односа у 21. веку”. Учесници панела били су доц. др Марко Дашић и доц. др Стеван Недељковић из Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Доц. др Стеван Недељковић указао је да читањем дневне штампе, поготово у нашој држави, грађани стичу утисак да су Сједињене Америчке Државе пропале и да тамо влада дубока држава где су избори фиктивни. Он је објаснио да је оваква перцепција у једну руку тачна, у смислу релативних категорија, али да у погледу апсолутних категорија оне још увек предњаче. „Сједињене Америчке Државе су значајно опале у домену кредибилитета и када је у питању вера у америчку надмоћ, али то је и даље држава чији брендови и мека моћ доминирају, јер су оне, пре свега и место у ком је ова врста моћи настала. Америка је пример да чак и најмоћнија држава може да крвари, јер је она у апсолутном смислу моћнија него икад, док се у релативном смислу јаз између САД-а и изазивача знатно смањио“, рекао је доцент Недељковић.

Доц. др Марко Дашић појаснио је сврху међународних савеза Г20 и Г7, као и њихових улога у међународним односима данас. Он је навео да ниједна институција међународних односа није толико пута послата на сметлиште историје као што је то био случај са мултилатерализмом. „Флексибилност, дипломатска креативност и снажан геополитички положај Групи 7 омогућавају да опстане и данас и допринесе изградњи новог поретка. Као заједнички одговор за санирање финансијске кризе, на иницијативу Групе 7, министри финансија и гувернери централних банака формирају Групу 20 како би укључили економије брзоразвијајућих држава“, подвукао је доцент Дашић.

Модератор панела био је доц. др Милан Крстић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

На тему „Глобални изазови избегличке кризе; социјалне политике и међународна одговорност” говорио је представник високог комесаријата Уједињених нација за избеглице у Србији Суфијан Ађали.

Суфијан Ађали указао је на глобалне изазове избегличке кризе, међународну сарадњу, интеграције и образовање избеглица. Он је објаснио да избеглице не желе да нашкоде грађанима домицијалних држава већ да они само траже сигурност и привремени боравак. Истакао је да је мисија UNHCR-а да заштити људе који долазе из ратом захваћених предела и омогуће им безбедан повратак кући. „Разлика између статуса миграната и избеглица, односно тражилаца азила, је у томе што мигранти имају пасош, прешли су границу и могу да се врате својим кућама када то пожеле без проблема, а избеглице би то урадиле да могу. Од ове године у Србији радна дозвола за тражиоце азила је укинута, с тим што треба да истекне шест месеци од дана подношења захтева да би имали слободан приступ тржишту рада. Сарадња са државним институцијама се одвија на сваком нивоу, а то се огледа и у чињеници да пет студената који похађају Универзитет у Београду имају обезбеђене стипендије“, закључио ЈЕ Ађали.

Модераторка панела била је студенткиња Јана Живановић из студентске организације Европски студентски форум са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Шеснаести Регионални семинар студената политичких наука одржава се на Златибору од 1. до 4. марта 2024. године.

Организатори овогодишњег семинара су Студентски парламент Факултета политичких наука Универзитета у Београду, студентске организације Европски студентски форум и Тимска иницијатива младих са Факултета политичких наука Универзитета у Београду, организација FPN Events, Студентска конференција универзитета Србије (СКОНУС) и Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Related Posts