Вести

Представљена књига проф. др Дејана Јовића „Увод у Југославију“

Представљање књиге проф. др Дејана Јовића „Увод у Југославију“, на којем су говорили декан Факултета проф. др Драган Р. Симић, проф. др Драган Ђукановић са Факултета политичких наука и аутор књиге, проф. др Дејан Јовић са Факултета политичких знаности Свеучилишта у Загребу, свечано је одржана на Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Проф. др Драган Р. Симић истакао дугогодишњу сарадњу проф. др Дејана Јовића са Факултетом политичких наука и нагласио његов синергијски спој познавања теорије међународних односа и спољне политике. Он је објаснио да је ова књига, пре свега, намењена млађим генерацијама како би разумели шта је Југославија. „Примећује се искуство аналитичара и истраживача, али истовремено и неког ко је као такав био укључен у свакодневну политику. Водити политику значи доносити одлуке, а онај ко доноси одлуке треба све ваљано да проучи“, рекао је проф. др Симић.

Аутор књиге, проф. др Дејан Јовић, указао је на мотив за ову књигу, а то је да се новим генерацијама понуди приказ Југославије. Он је додао да је ова тема жива, прилично присутна у јавном дискурсу, сада, међутим, доминантно негативно. „Југославија је била једина држава у којој ниједан конструктиван народ није чинио већину, Срби су били најбројнији са 36%, и била је изузетак, јер у свету националних држава није створила нацију. Данас имамо мултинационалне земље које изгледају као аномаличне, бојим се да је настало лоше време за мултинационализам“, казао је проф. др Јовић.

Проф. др Драган Ђукановић је указао на то да проф. др Дејан Јовић врло вешто последњих деценију и по промишља постојања Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, њене унутрашње, прилично сложене односе, уз постојање увек присутне дистанце у односу на оно што се дешавало. „Мислим да је оно што ћемо данас покушати да расветлимо посебно усмерено онима који су рођени након Југославије, али и будућим генерацијама којима је ова књига и посвећена“, закључио је проф. др Ђукановић.

Модератор представљања био је проф. др Драган Ђукановић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Related Posts