Вести

,

Позив за учешће студената на Пролећној школи за превенцију корупције у високом образовању у Охриду

Трајање: 15 – 18. 5. 2024.

Центар за слободне изборе и демократију (ЦеСИД), заједно са Институтом за стратешка истраживања и едукацију (ИСИЕ) из Северне Македоније и Институтом за развој, истраживања и алтернативе (ИДРА) из Албаније, реализује пројекат „Универзитети без корупције у Албанији, Северној Македонији и Србији”. Након спроведеног истраживања са студентима државних универзитета у Албанији, Северној Македонији и Србији, успешно организованих радионица за јачање капацитета наставног особља факултета, као и састанака са посланицима који су показали велико интересовање за тему превенције корупције у високом образовању, Пролећна школа о превенцији корупције у високом образовању биће организована на Охриду, Северна Македонија, од 15. до 18. маја 2024. године.

Укупно 30 студената (10 из сваке земље) биће одабрано за учешће у Пролећној школи. Предавања на Охриду држаже домаћи и међународни стручњаци из све три земље на енглеском језику. Од студената се очекује да учествују као носиоци промена и да спроведу follow-up активности у циљу спречавања корупције у свом окружењу. Сваки студент ће потписати уговор о делу са Конзорцијумом, који ће му/јој пружити подршку за спровођење фоллоw-уп активности (јун месец) након Пролећне школе (до 100 евра бруто).

Полазницима Пролећне школе биће покривени трошкови смештаја (3 ноћења, пун пансион) као и трошкови међународног превоза (аутобуска карта).

Ко се може пријавити?

  • Студенти основних и мастер студија државних универзитета у циљаним земљама.
  • Студенти који показују интересовање за ову тему и вољни су да активно учествују у предавањима.
  • Студенти који су одговорни и спремни да спроведу фоллоw-уп активности у свом окружењу након Пролећне школе.

Како се пријавити?

За учешће на Пролећној школи на Охриду студенти се пријављују попуњавањем пријавног формулара који је доступан на овом линку. Рок за пријаву је 10. април 2024. године.

Који су критеријуми за избор полазника Пролећне школе?

  • Кандидат је студент једног од државних универзитета у три земље и поседује активно знање енглеског језика;
  • Подносилац пријаве је успешно попунио пријавни формулар укључујући личне податке, мотивационо писмо до 200 речи и представио идеју за follow-up активност;
  • Подносилац пријаве активно учествује у различитим студентским активностима;
  • Најбоље идеје представљене у пријави, заједно са преосталим успешно достављеним информацијама, биће кључни и једини критеријуми за одабир учесника Пролећне школе на Охриду.

Пројекат „Универзитети без корупције у Албанији, Северној Македонији и Србији” подржан је од стране Регионалног гранта регионалног пројекта „SMART Balkans – Цивилно друштво за повезано друштво на Западном Балкану” који спроводи Центар за промоцију грађанског друштва (CPCD), Центар за истраживање и креирање политика (CRPM) и Института за демократију и медијацију (ИДМ) и финансијски подржан од стране норвешког Министарства спољних послова (NMFA).

Follow-up активност се односи на сваку активност која има за циљ подизање свести о значају превенције корупције у непосредном окружењу студената.

 

Related Posts