Вести

Одржана конференција „Вукашин Павловић – весник политичке алтернативе/Вукашин Павловић – A herald of political alternatives”

Конференција на тему „Вукашин Павловић – весник политичке алтернативе/Вукашин Павловић – A herald of political alternatives” одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Руководилац Центра за студије демократије Факултета политичких наука Универзитета у Београду проф. др Славиша Орловић отворио је конференцију и најавио говорнике.

Продекан за развој Факултета политичких наука проф. др Марко Симендић истакао је велико задовољство поводом одржавања ове конференције на Факултету политичких наука. Он се осврнуо на дело проф. др Вукашина Павловића и нагласио његову свеобухватност у погледу различитих дисциплина и поља. „Издвојио бих шири допринос професора Павловића и неколико његових карактеристика као што су, пре свега: инспирација, снага умрежавања људи и дисциплина, спој теорије и активизма. Вукашин Павловић оставио је иза себе један снажан темељ који се ми трудимо да унапредимо својим малим доприносима“, предочио је проф. др Симендић.

Генерална директорка Београдске отворене школе Весна Ђукић у свом обраћању осврнула се на дугогодишњу сарадњу са професором Вукашином Павловићем и додала да она траје већ пуне три деценије. Говорећи испред Београдске отворене школе, нагласила је да су са великим задовољством подржали организацију ове конференције. „У академској заједници, како нашој тако европској и светској, професор Павловић познат је као изузетан универзитетски професор и истраживач у области друштвених наука. Својим радом унапредио је не само БОШ, већ и читаво цивилно друштво“, оценила је Весна Ђукић.

Председник УО Београдске отворене школе проф. др Слободан Г. Марковић присутнима се обратио у име Београдске отворене школе и Центра за британске студије и том приликом их истакао као само неке од установа које је основао Вукашин Павловић. Он је указао на разне иницијативе у којима је професор Павловић учествовао, међу којима је и оснивање Центра за студије демократије који је иницијатор ове конференције. „Највећи допринос професора Павловића састоји се у томе што је успео да, упркос дешавањима која су задесила нашу земљу током деведесетих година,  оствари сарадњу са универзитетима западног света.  У једном друштву које плови немирним морима и не успева да пронађе поуздан правац кретања, овакве конференције дају посебне могућности“, употпунио је проф. др Марковић.

Руководилац Центра за студије демократије Факултета политичких наука проф. др Славиша Орловић осврнуо се на целокупан рад професора Вукашина Павловића и истакао да је он у Србију доносио нове, свеже идеје  и стога је наша политичка наука увек кореспондирала са оним што се дешава у свету. Он је додао да су те идеје имплементиране у доношење закона, у програме политичких странака, у јавним политикама, као и у наставним програмима и плановима.  „Према мом суду, иако смо ми за осниваче прогласили Радослава Ратковића и Најдана Пашића, утемељивач факултета уз академике Војислава Становчића, Вучину Васовића, Ратка Божовића је и професор Вукашин Павловић. Није једноставно да цео живот стане у један дан, поготово један садржајан и слојевит, са обиљем интересовања и ангажмана“, поентирао је проф. др Орловић.

Прва тема на конференцији била је „Вукашин Павловић – допринос теорији друштвених покрета и цивилног друштва/Vukasin Pavlovic – Contribution to the Theory of Social Movements and Civil Society“, на којој су говорили проф. др Радош Смиљковић, проф. др Зоран Стојиљковић са Факултета политичких наука на тему Друштвене борбе и репродукција – од (пост)индустријског до дигиталног капитализма, проф. др Славиша Орловић са Факултета политичких наука на тему Вукашин Павловић – од утопијских енергија до демократске цивилности, проф. др Ивана Спасић са Филозофског факултета Универзитета у Београду на тему Павловићева рана тематизација нових друштвених покрета – наговештаји једне неостварене будућности и проф. др Драгица Вујадиновић са Правног факултета Универзитета у Београду на тему Вукашин Павловић – Визионар утопијске енергије цивилног друштва.

Модератока је била проф. др Јелена Лончар са Факултета политичких наука.

На панелу „Цивилно друштво у Србији од 1980-тих и појава друштвених и политичких алтернатива/Civil Society in Serbia since the 1980s and the emergence of social and political alternatives“, говорили су проф. др Џон Кин са Универзитета у Сиднеју, проф. др Радмила Накарада са Факултета политичких наука Универзитета у Београду на тему Могућности спречавања ратова у 21. веку, Иван Вејвода са Института за хуманистичке науке у Бечу, Соња Лихт председница Фондације BFPE, проф. др Данило Вуковић са Правног факултета Универзитета у Београду на тему Грађанско друштво, владавина права и одговорна власт и проф. др Душан Спасојевић са Факултета политичких наука на тему Цивилно друштво на дистанци од политике.

Модератор панела био је проф. др Слободан Г. Марковић са Факултета политичких наука.

Друга тема на конференцији била је „Вукашин Павловић – допринос развоју академских дисциплина и академској сарадњи/Vukasin Pavlovic – Contribution to the Development of Academic Disciplines and to International Academic Co-operation“ о којој су говорили академик, проф. др Мирко Пејановић на тему Теоријски приступ проф. др Вукашина Павловића у истраживању улоге синдиката у друштвеној репродукцији, проф. др Срђан Дармановић са Факултета политичких наука Универзитета Црне Горе, проф. др Милан Јовановић са Факултета политичких наука на тему Изазови савремене државе – рефлексије у радовима Вукашина Павловића, проф. др Јелена Лончар са Факултета политичких наука на тему Перформанс, перформативност и политичка моћ и доц. др Деспот Ковачевић са Факултета политичких наука на тему Политичке партије – од „нужног услова“ политичког плурализма до „Ахилове пете“ демократије.

Модераторка је била проф. др Ивана Спасић са Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Последњи панел био је на тему „Сарадња политиколога Југославије и Србије са САД и Западном Европом/Co-operation of political scientists of Yugoslavia and Serbia with the United States and Western Europe“ на коме су говорници били др Арманд Клесе, проф. др Џули Мостов деканка Универзитета у Њујорку за слободне уметности,  проф. др Слободан Г. Марковић са Факултета политичких наука на тему “The role of Prof. Vukasin Pavlovic in introducing the concepts of civil society and democratic polity to Serbia and South-East Europe” и мр Наташа Вучковић испред Фондације Центар за демократију.

Модератор панела био је проф. др Слободан Г. Марковић са Факултета политичких наука.

Организатори конференције су Факултет политичких наука Универзитета у Београду, Центар за студије демократије Факултета политичких наука Универзитета у Београду и Београдска отворена школа, под покровитељством Европске уније.

Related Posts