Вести

Одржана трибина „ Насиље у породици – како заштитити жртве? “

Трибина на тему „Насиље у породици – како заштитити жртве?“, на којој су говориле оснивачица и председница Удружења жртава насиља „ХАЈР“ Хајрија Рамадани и чланица удружења „ХАЈР“ Наташа Крстић, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Хајрија Рамадани објаснила је да је на идеју да оснује ово удружење дошла, јер је и сама прошла кроз насиље и период у сигурној кући. Она је нагласила да је кључно у борби против насиља, препознати и помоћи жртви, јер борба није само пријавити насилника, већ права борба креће након тога. „Ја жртву називам херојем, јер оне пролазе кроз муке и често од стране институција наилазе на затворена врата, а људи и околина окрећу главу на страну. Закон постоји, али се не примењује, судство, тужилаштво и полиција јако споро раде и имају разне пропусте и потребна нам је иницијатива да се закони промене и примене, да се одлуке доносе по хитном поступку што би ишло у корист и жртвама и њиховој деци“, рекла је Рамадани.

Чланица удружења „ХАЈР“ Наташа Крстић навела је да се прикључила удружењу након што је сама прошла кроз један вид насиља од стране свог партнера. Она је истакла да су жене на Балкану незаштићене, несхваћене од стране околине и изнела чињеницу да свака трећа жена трпи неки вид насиља. „Нико од нас не замишља да би то могло нама да се деси, али што више негирамо насиље, више га подстичемо. Треба да оснажимо што више жена да пријаве насиље, да организујемо неке пројекте како би подстакли промене, јер ако заједно радимо можемо нешто да променимо, због будућих генерација које долазе“, закључила је Крстић.

Модераторка трибине била је студенткиња Анастасија Трговчевић из студентске организације Унија студената социјалног рада.

Трибину је организовала студентска организација Унија студената социјалног рада са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Related Posts