Вести

Представљени завршни студентски пројекти на курсу ,,Демократија: од теорије до праксе”

Курс „Демократија: од теорије до праксе“, одржан је током летњег семестра на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, Правном факултету Универзитета УНИОН и Факултету ФЕФА Универзитета Метрополитан. Током шест предавања, студенти су имали прилике да знања из теорије демократије примене на прављење студентског акционог плана и учествују у прављењу локалних иницијатива, локалног организовања и пројеката. На Факултету политичких наука предавања су одржали проф. др Бојан Вранић, проф. др Иван Станојевић, проф. др. Никола Бељинац и истраживач-приправник и докторанд Никола Илић.

Присутнима се у име Међународне фондације за изборне системе (IFES) обратио Нермин Нишић. Он је истакао да је учествовање студената у оваквим програмима изузетно важно, јер поред теоријског учења, имају прилику да своје знање примене у пракси током креирања студентских акционих планова.

Курс је свечано затворен представљањем завршних студентских пројеката.

Студенти Факултета политичких наука представили су шест пројеката: „Студирање без граница” – Милица Костин, Ана Љубичић, Јована Петровић, Милица Ловчевић и Сташа Петковић; „Култура страха у академској заједници“ – Видак Јовић, Вељко Вулетић, Лука Милошевић, Сташа Ивковић и Николина Томашевић; „Зелени ФПН” – Ана Ристановић, Богдан Вучић, Давид Делимеђац и Димитрије Симовић; „Реновирање амфитеатра Факултета политичких наука“ – Милица Левајац, Тамара Деспић, Теодора Јоветић и Амор Рамадани; „Едукација средњошколаца о ХПВ вакцини” – Ивона Лозанац, Тијана Бубало, Мила Милошев, Анастасија Вучковић, Теодора Ивановић, Катарина Стојановић, Дуња Цветковић и пројекат „Зеленилом против топлоте” представили су студенти Јасмина Стојковић, Владимир Кованџић, Тијана Милошевићм Малина Павловић, Марија Дубовац, Анита Кнежевић и Вук Поштић.

Студенти Факултета ФЕФА Ана Лековић, Драгомир Бабић, Ирина Булатовић и Анђела Караџић представили су пројекат ,,Имаш ли слуха? Инклузија глувих, наглувих и лица са оштећеним слухом у домаћу културну сцену”.

Студенти Правног факултета Универзитета УНИОН Никола Рајаковић, Анастасија Иветић и Андреј Шћеповић представили су пројекат „Млади против клађења”.

Највише гласова публике освојио је пројекат студената Факултета ФЕФА „Имаш ли слуха? Инклузија глувих, наглувих и лица са оштећеним слухом у домаћу културну сцену”. Највише гласова стручног жирија освојио је пројекат студената Факултета политичких наука под називом „Едукација средњошколаца о ХПВ вакцини”. Помоћ у креирању плана, као и сва потребна средства за реализацију ова два пројекта пружиће Међународна фондацијa за изборне системе (IFES).

Прошлогодишњи победнички пројекат – програм за реинтеграцију и оснаживање младих за образовање и развој под називом „Укључи ме, научи ме” осмислили су студенти Факултета политичких наука Сандра Ђорђевић, Анђела Алексић, Страхиња Станковић, Славица Јовичић и Селена Марковић.

Ове године је на Факултету политичких наука, курс похађало 32 студента, који су постали део IFES алумни мреже са преко 100 чланова у Србији и више од 20 хиљада студената у свету.

Курс „Демократија: од теорије до праксе” одржава се другу годину заредом на Факултету политичких наука и организован је уз подршку Међународне фондације за изборне системе (IFES) и Агенције САД за међународни развој.

Related Posts