Вести

Други дан семинара Дани јавних политика

На првом предавању другог дана семинара Дани јавних политика, у организацији Групе за креирање и анализу јавних политика и Факултета политичких наука, обратио се директор Центра за циркуларну економију у Привредној комори Србије Синиша Митровић, приближавајући учесницима управо “Циркуларну економију у Републици Србији”. Јавне политике животне средине никада нису биле мејнстрим политике, како тврди, јер су и данас врло иновативна тема. “Сам термин је, такође, недовољно познат-циркуларна економија каже – произведи, употреби, произведи, док са друге стране имате линеарну економију која каже – произведи, употреби, баци,” објаснио је директор Центра. Међутим, технолошко заостајање у процесима инфраструктуре за животну средину је велико, делом и због тога што је Србија ресурсно-зависна земља, закључио је Митровић.

Ђорђе Кривокапић из Схаре фондације скренуо је пажњу на новонастале претње паметних уређаја, бавећи се питањем „Приватност на интернету, илузија или стварност“. Указао је на заступљено мњење да су интернет услуге бесплатне, али да се оне заправо ипак плаћају приватним подацима грађана, услед неадекватне државне заштите. „ Да би неко прикупљао Ваше податке, мора да има Вашу сагласност- томе тежимо,“ рекао је Кривокапић. По његовом мишљењу, делимично решење било би захтевање од ЕУ да гаранутје права и у Србији, као што та права обезбеђује својим држава чланицама.

Наредни предавач била је доц. др Ивана Дамњановић, говорећи о „Вештачкој интелигенцији као изазову за демократију“, теми којом се бави у свом научном раду и о којој истиче да је до сада била недовољно заступљена у политичкој теорији. „Употреба поменуте интелигенције би била успешна у креирању јавних политика, само је неопходно овладати њоме на прави начин,“ указала је др Дамњановић. Такође, технологија не може бити неутрална у односу на друштво, због великог утицаја који на његов развој има, упозорила је доценткиња.

Последње предавање „Улога грађана у промени јавних политика- дивестмент кампања“одржала је Жаклина Живковић из Групе за анализу и креирање јавних политика, уводећи речима да је у екологији изузетно тешко допрети до доносилаца одлука. Проблем у вези са тиме јесте што они немају увек на уму шири интерес, јер на њих утичу гласнији и са више новца, како Живковић наводи. „ Важно је имати на уму да је управо 100 компанија одговорно за 71% емисије штетних гасова и зато треба радити на дивестменту ( деинвестицији ),“ појаснила је Живковић. До сада су у развијеним земљама, по њеним речима, деинвестирале владе, црквене организације, филантропске организације, невладине организације, цивилни сктор, као и појединци.


Related Posts