Вести

Одржана трибина ,,Изборни процес између политике и кампање”

Трибина на тему ,,Изборни процес између политике и кампање”, на којој су говорили проф. др Душан Вучићевић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду и истраживач-сарадник на Институту за политичке студије МА Јелена Вујановић, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Проф. др Душан Вучићевић истакао је важност изборног процеса и предстојећих избора. Он је рекао да је за политичке партије најважније да свој програм прилагоде захтевима бирача и да им се обрате путем канала комуникације које они највише користе. ,,Канали комуникације се поправљају у последње време и због тога политичке кампање на друштвеним мрежама добро функционишу. Политичке партије до пре неколико година нису имале увид у моћ друштвених мрежа, али сада када је она очигледна очекује се да у наредних месец дана буде искоришћена на најбољи могући начин”, предочио је проф. др Душан Вучићевић. Он је додао да су важан фактор резултати истраживања јавног мњења која пружају дубљи увид у захтеве и надања бирачког тела. Проф. др Вучићевић оценио је да опозиционе странке добро сарађују у последњих годину дана, али сматра да неће доћи до сарадње око формирања владе.

МА Јелена Вујановић навела је да слогани доприносе политичкој кампањи, али да нису од пресудног утицаја. Она је додала да се теме које највише интересују младе тичу: економије, животног стандарда, образовања, али и питања везана за статус Косова и Метохије. ,,Поставља се питање да ли су странке у стању да одреде приоритете своје циљне групе у ситуацији када имамо тоталну персонализацију политике. Не можемо гледати на младе као на једну целину истих карактеристика, ствар је година, а не једне групе”, изнела је Јелена Вујановић. Она је указала на то да има утисак да је дошло до вредносне промене односа међу младим генерацијама. Вујановић је закључила да су потребне велике количине ресурса како би се допрело до младих којима политика није у сфери интересовања.

Модератор трибине био је студент Вук Поштић из студентске организације Српски политички форум.

Трибину је организовала студентска организација Српски политички форум са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Related Posts