Вести

Промоција „Националног модела студентске праксе” на Факултету политичких наука

Промоција „Националног модела студентске праксе” одржана је пред студентима Факултета политичких наука (ФПН). Промоцију је модерирао Пајазит Помак, испред Центра за каријерни развој студената ФПН-а. Присутнима су се обратили декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Џамић, заменик директора Канцеларије за младе града Београда Немања Марковић, директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић, председник ГО Вождовац Александар Савић и помоћник председника ГО Палилула Милош Алексић.

„Овај модел студентске праксе је подизање на виши ниво бриге државе и друштва о томе куда иду наши студенти. Ми се старамо за даљи пут ангажовања младих на тржишту рада”, изјавио је декан ФПН-а. Нагласио је да је битно да студенти након завршетка факултета буду конкурентни на тржишту. Изнео је да је Факултет склопио 30 различитих споразума са институцијама и привредним субјектима и послао 150-200 студената на праксу. „Ми не чинимо никакво јуначко дело, већ смо дужни да као одговорна установа и одговорни чланови друштва овако нешто омогућимо. Морамо да водимо рачуна о студентима јер су они будућност овог друштва”, закључио је проф. др Симић.

Владимир Џамић је упозорио да постоји јаз између теоријског знања и практичне применљивости студената. Уз то је додао да је у интересу свих да студенти добију праксу. „Наш циљ је да спојимо три сектора – академску заједницу и центре за развој каријере, привредне субјекте и локалне самоуправе. Иако смо имали различите изазове, све смо их превазишли”, истакао је државни секретар Џамић.

У име Канцеларије за младе града Београда обратио се Немања Марковић и представио програм БГ Праксе. Осврнуо се на 240 студената који су у Београду обавили праксу у својој струци. „Слушамо иницијативе студената и верујемо да су научили како функционише велики систем као што је град Београд. Радујем се наставку сарадње и мислим да постоји простор за напредак сарадње”, рекао је Марковић.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић указао је да процес образовања треба да прати потребе тржишта рада. Појаснио је да су уз менторство запослених практиканти имали прилику да науче о општем, али и практичном делу рада Националне службе. „Битно је ојачати институционални и нормативни оквир у ком ће овај програм функционисати. Интензивно радимо на реализацији наших планова”, предочио је Мартиновић.

Према речима председника ГО Вождовац, млади који су радили у општини су много помогли у њеном раду. Такође, казао је да је њихова акција била изузетно успешна. „Наша врата су вам увек отворена. Биће места за младе људе, то је обострани интерес”, посебно се обратио студентима.

Помоћник председника ГО Палилула и студент докторских студија ФПН-а истакао је да само праксом може да се досегне виши ниво знања. Она је, по његовим речима, не само ставка у CV-ју, већ и начин стицања вештина. „Факултет политичких наука изнедрио је квалитетне кадрове. Мени је због тога посебно драго што је један практикант засновао радни однос код нас у општини”, изјавио је Алексић.

Након обраћања говорника, декан Факултета уручио је захвалнице представницима општина и директору Националне службе за запошљавање. Затим су студенти који су обављали праксу истакли своја искуства и позвали друге колеге и колегинице да се пријаве и тако затворили промоцију пракси.


Related Posts