Вести

,

Одржана трибина ,,Ребрендирање либералне демократије у Шпанији”

Трибина ,,Ребрендирање либералне демократије у Шпанији“ реализована је на Факултету политичких наука у организацији Либертаријанског клуба ЛИБЕК, коју је одржао предавач и истраживач на Универзитету Деусто Ињиго Калво Сотомајор. Говорио је о актуелној  економској, политичкој и друштвеној ситуацији у Шпанији, анализирајући Светску економску кризу и високу стопу незапослености.

,,После Франкове диктатуре, први пут након петсто година Шпанија је имплементирала демократију по угледу на Европу, не знајући како ће се то одразити на нашу државу“, изјавио је Сотомајор. Он је објаснио како је народ Шпаније мислио да је рецесија завршена 2010. године након Светске економске кризе. Међутим, ипак се повећала економска незапосленост,  што је резултирало политичким бесом код гласача. ,,Великим демонстрацијама у 2011. години могли смо видети незадовољне грађане на улицама који су захтевали бољу државу и нову политичку културу зато што су изгубили поверење у традиционалне партије“ истакао је предавач.

Он је нагласио да је Шпанија прешла из двопартијског у вишепартијски систем, стварајући тако и либералну партију.  ,,Иако постоји ризик неодрживости због вишепартизма, стварањем коалиција смањује се корупција“ оценио је истраживач.  Такође, он је закључио да се треба обратити пажња и на растући популизам који се појавио са новим партијама и тешко може да се контролише.


Related Posts