Вести

,

Одржана дебата у Суботици на тему „Србија и ЕУ: спољна и безбедносна политика Србије”

Сваки појединац треба на неки начин да учествује у креирању спољне политике своје државе, барем дајући сугестије и учествујући у јавној дебати о њеним учинцима и дометима, једна је од порука са дебате „Србија и ЕУ: спољна и безбедносна политика Србије”, одржане у Суботици.

Доцент др Филип Ејдус, са Факултета политичких наука, говорио је о реформи сектора безбедности у процесу европских интеграција Србије. „Упркос процесу приступања Европској унији и званичног почетка преговора 2014. године, дошло је до слабљења демократских институција, што представља својеврсни парадокс“, указао је Ејдус. Он је додао и да су независне институције у све горем положају јер је држава умањила њихову улогу, као и да је оперативни рад сектора безбедности партијски контролисан.

Асистистент МА Стеван Недељковић са Факултета политичких наука је истакао да Србија од 2008. има два спољнополитичка циља. „Чланство у Европској унији и борба за очување Косова и Метохије тренутно су компатибилни циљеви, али ће се пут временом све више сужавати”, објаснио је Недељковић. Он се осврнуо на Поглавље 31- спољну, безбедносну и одбрамбену политику, рекавши да је за Србију боље да се што пре усклади са одлукама, ставовима и мерама ЕУ у тој области.

Да ће Србија морати да усклади законодавство у области трговине и инвестиционе политике са Унијом, напоменуо је МА Милан Крстић, асистент на Факултету политичких наука. „Кључне промене које доноси Поглавље 30 о спољнотрговинској политици, огледају се у обавези Србије да постане чланица Светске трговинске организације, да изађе из већине постојећих трговинских уговора даном уласка у Унију, да приступи уговорима које Унија има са трећим земљама и царинским територијама, да постане давалац хуманитарне и развојне помоћи, као и да унапреди административне капацитете”, закључио је Крстић.

Дебата у Суботици претпоследња је у низу догађаја које Европски покрет у Србији и Факултет политичких наука организују у укупно 17 градова Србије, у сарадњи са Европским покретом у Србији – Сремска Митровица и Европским покретом у Србији – Краљево.

Дебате се одржавају у оквиру пројекта „Европа за мене“ који подржава Делегација Европске уније, са идејом да се у јавности покрену разговори на теме значајне за Србију у процесу европске интеграције и грађанима пруже проверене и корисне информације.

Related Posts