Вести

Одржана донаторска вечера Факултета политичких наука у Белом двору

Донаторска вечера Факултета политичких наука, уз велику помоћ и подршку Фондације Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра за образовање и културу, уприличена је синоћ у Белом двору.

Присутним гостима добродошлицу је пожелео Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар II Карађорђевић, истакавши како му је припала велика част и задовољство што његова Фондација сарађује са Факултетом политичких наука Универзитета у Београду. „Наше друштво студентима треба да обезбеди најбоље услове за образовање. Из тог разлога покренут је пројекат доградње зграде Факултета политичких наука, који ће омогућити ефикасније одржавање наставе у будућности. У циљу завршетка пројекта организовано је ово донаторско вече“, изјавио је Њ. К. В. Престолонаследник Александар.

Он је позвао све присутне да заједно учине све што је у њиховој могућности и помогну образовним установама у Србији. „Наше школе и факултети градитељи су наше будућности. Образовање је од великог значаја, а изучавање политичких наука од изузетне важности“, указао је Њ. К. В. Престолонаследник Александар II Карађорђевић.

Декан Факултета политичких наука професор др Драган Р. Симић захвалио се на донацијама и сарадњи и рекао да му је особита привилегија да буде гост у Белом двору, дому потомака Карађорђа Петровића, вожда Првог српског устанка и утемељивача нововековне српске државе.

„Ово је први догађај којим ми обележавамо педесет година нашег Факултета и седамдесет година изучавања новинарства и дипломатије у Србији. Посебну захвалност за вечерашњи пријем дугујемо нашим домаћинима Њиховим Краљевским Височанствима принцу Александру и принцези Катарини. Донаторске вечери на универзитетима у Србији немају велику традицију, док је у западним земљама партнерство бизниса и високог школства уобичајено, пожељно и плодоносно за све који у њему учествују. Као човек који има част да се данас налази на челу Факултета политичких наука, задовољство ми је да укажем на све ласкаве похвале које Факултет успева да трајно стави на ревере своје посебности и препознатиљивости током претходних деценија свог постојања“, нагласио је проф. др Симић. Он је додао да је један од првих епитета који се радо истиче чињеница да је Факултет политичких наука данас истинска школа демократије и да је најбољи доказ за то, поред врсних стручњака у наставном кадру, дијапазон бивших и садашњих студенткиња и студената који су, како наводи, највећа вредност сваког факултета.

„Наш Факултет настоји да буде школа критичке мисли и усуђујем се да кажем да је у томе прилично успео. Студенте учимо да тамо где сви мисле исто, нико ништа не мисли, јер верујемо да су једино у таквој атмосфери могуће иновације и пут до напретка у свим друштвеним сферама. Због тога је једини одржив пут за сигурну будућност нашег Факултета блиска сарадња са субјектима на тржишту рада. Ваше донације су нашој кући од огромног значаја јер ће захваљујући њима наши студенти имати боље услове за рад, што ће дугорочно користити и друштву у целини. Ми желимо да ви као привредници добијете повратни бенефит у виду врхунски образовних кадрова, који би вам могли бити од велике користи у процесу рада“, објаснио је професор др Драган Р. Симић и додао да ће врата Факултета политичких наука увек бити отворена за све који су помогли и који ће тек помоћи.

Декан се посебно захвалио колеги Пајазиту Помаку на идеји да се одржи ово донаторско вече, као и професору др Зорану Весићу, који је својим капиталним активизмом допринео реализацији догађаја.

Ректорка Универзитета у Београду професорка др Иванка Поповић саопштила је да јој је изузетна част да присуствује оваквом пријему у години када Универзитет у Београду слави двеста десет година постојања, указавши да је Универзитет веома велика заједница која представља врхунски научно-истраживачки потенцијал Србије.

„Најмање што можемо да учинимо за наше студенте јесте да им обезбедимо одговарајуће услове за студирање и у том смислу је ова акција од великог значаја. Не можемо очекивати више од студената уколико им онај минимум није обезбеђен, а чини ми се да ћемо овде превазићи минимум и да ће студенткиње и студенти Факултета политичких наука стећи добре услове како би могли да буду још бољи и остварују боље резултате. Сматрам да је иницијатива овог Факултета да сопственом енергијом и погоном покрене ову акцију изузетно важна и верујем да ће утицати на друге факултете и институте Универзитета у Београду да буду проактивнији у остваривању својих потреба. Ми ћемо у разговорима са представницима Владе Републике Србије свакако наставити да се боримо за што бољи материјални положај чланица Београдског универзитета“, изјавила је професорка др Поповић. Према њеним речима у ери 21. првог века, када је сарадња између области необично значајна, оваква окупљања, где су могући разговари о интер или транс мултидисциплинарној сарадњи, представљају још једну одскочну даску за боље услове и већи успех Универзитета у Београду.

„Задовољство ми је што вам се данас обраћам испред свих студената Факултета политичких наука. Након много година добијамо нове просторије за рад, у којима ће студенти имати прилику да раде на себи и свом образовању. Ово је нови почетак наших студија и шанса да се уведу нове дисциплине, а старе допуне новим духом вредних и марљивих људи који чине наш Факултет“, истакао је председник Студентског парламента Факултета политичких наука Матија Васић. Он је констатовао да нове генерације студената имају обавезу да наставе тамо где су многи велики људи пре њих стали. „Студенти су креатори нашег друштва и њихов рад и дело обележиће наредне деценије. Част нам је што се пред нама налазе људи који су нам животни учитељи, узори, а пре свега пријатељи. Хвала вам на указаној прилици и што сте нас све подстакли да чинимо оно што ће се записивати у будућности, оно што ће оставити траг. Хвала вам на писању историје“, закључио је Васић.

Модератор пријема била је студенткиња Факултета политичких наука Маша Ђорђевић.

Да подсетимо, циљ донаторске вечери Факултета политичких наука јесте обезбеђивање бољих услова за образовање студенткиња и студената нашег Факултета. На овај начин Факултет добија нових 2.477 м² простора за студенте, чиме се стварају услови за нормално одвијање наставе уз примену савремених информатичких и техничких средстава, модерно опремљену библиотеку, интернета, рачунара и електронских база података, као и стварање услова за практичан и теоријски рад будућих новинара изградњом Медијског центра. Такође, очекује се и реконструкција амфитеатра.

 


Related Posts